Illegale jongeren mogen nu toch stage lopen als ze op het mbo zitten

Illegale jongeren mogen voortaan stage lopen als dat nodig is om hun mbo-opleiding te voltooien. Het kabinet vindt de huidige situatie onwenselijk en daarom wordt de wet aangepast, schrijft minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) in een brief aan de Kamer.

Illegale jongeren mogen nu geen stage lopen, omdat daar een vergunning voor nodig is die niet wordt verleend aan illegalen. Veel opleidingen kunnen alleen maar met een stage worden voltooid. Dat botst met het recht op onderwijs. Een inmiddels 21-jarige mbo-student had daarom een zaak tegen de staat aangespannen en bij de rechtbank zijn gelijk gehaald. Asschers voorganger Henk Kamp (VVD) was namens de staat in hoger beroep gegaan. Asscher trekt dat beroep nu in.

De nieuwe regel geldt alleen als de illegaal voor zijn achttiende aan de mbo-opleiding is begonnen. Ook mag hij geen stagevergoeding krijgen. Aan de stage mag geen verblijfsrecht worden ontleend en vreemdelingen kunnen tijdens hun stage nog steeds het land uit worden gezet. De wetswijziging gaat in juli volgend jaar in. novum