Het beste blog over Oost-Azië

Waar moet je zijn als je precies wil weten hoe hoog de spanning oploopt in de Zuid-Chinese Zee, maar je spreekt geen Chinees, Vietnamees of Maleis? En waar moet je zijn om de verkiezingen in Japan te volgen? In Australië natuurlijk.

Vanuit Canberra houden academici Shiro Armstrong en Peter Drysdale van de Crawford School of Public Policy het weblog East Asia Forum bij.

De twee schrijven de blogs niet allemaal zelf, maar fungeren als samenstellers. Ongeveer tweemaal per dag publiceren ze een nieuwe analyse over een politieke of economische ontwikkeling in Oost-Azië. ‘Oost’ is een rekkelijk begrip, net als Azië. Volgens een kaartje op de site wordt Pakistan ook gevolgd. Mongolië is de noordgrens, Nieuw-Zeeland het uiterste zuiden waar verslag over wordt gedaan. Zelfs over Rusland wordt geschreven. Het gaat dan wel over Russische betrekkingen met (andere) Aziatische landen. Maar de bulk van de berichten gaat echt over Oost-Azië: China, Japan en de leden van het Zuidoost-Aziatische samenwerkingsverband ASEAN.

Woensdag is er in de Filippijnse hoofdstad Manilla een bijeenkomst van onderministers van Buitenlandse Zaken van Brunei, Maleisië, de Filippijnen en Vietnam. Op de agenda staat het gistende conflict met China (niet aanwezig) over zeggenschap over de Zuid-Chinese Zee. In een stuk op het East Asia Forum schrijven Evan Feigenbaum (van de Amerikaanse denktank Carnegie Endowment) en Robert Manning (denktank Atlantic Council) dat Azië Jekyll & Hyde-trekjes begint te vertonen. Economisch Azië is Dr. Jekyll. „Een dynamisch geïntegreerd Azië, waar 53 procent van de handel binnen de regio plaatsvindt en waar de economie, met een omvang van 19.000 miljard dollar, de motor van wereldwijde groei is geworden.”

Het conflict over de de Zuid-Chinese Zee toont de donkere kant van Azië. „Een disfunctionele regio met argwanende machten, die nationalistische neigingen vertonen en hun territoriale conflicten over kleine rotsen en zandbanken laten oplopen en zich voorbereiden op conflict.” Feigenbaum en Manning concluderen dat Aziatische en Amerikaanse leiders ervoor moeten waken dat Mr. Hyde het niet wint van Dr. Jekyll, met als gevolg dat de economische vooruitgang die is geboekt sinds de Azië-crisis van 1998 verloren gaat.

Het artikel van Feigenbaum en Manning verscheen eerder in het blad Foreign Policy. Maar het handzame van het East Asia Forum is dat stukken goed ontsloten zijn. Er kan op land, onderwerp of auteur gezocht worden. De meeste stukken zijn overigens niet gerecycled, maar Engelstalige bijdragen van Aziatische en Australische academici. De analyse over de twee gezichten van Azië staat keurig tussen een stuk over het mogelijke ASEAN-lidmaatschap van Papoea- Nieuw-Guinea en twee analyses over de Japanse verkiezingen van aanstaande zondag.

Het East Asia Forum is te vinden op www.eastasiaforum.org.