Herzog: brons hommage aan overleden verloofde

Als het al niet haar mooiste medaille was, dan toch zeker de meest emotionele. Atlete Adrienne Herzog was gisteren tot tranen toe geroerd over haar derde plaats bij de EK veldlopen in Boedapest.

Herzog beschouwde het brons als een hommage aan haar in juli overleden Amerikaanse verloofde Terence Doherty. Onmiddellijk na zijn noodlottig fietsongeluk beet ze zich vast in haar sport. Lopen was Herzogs uitlaatklep, dé manier om haar zinnen te verzetten. Het heeft haar de afgelopen vierenhalve maand op de been gehouden, zegt ze zelf. Met als tastbaar resultaat de bronzen medaille, een plak die ze opdroeg aan haar dierbare verloofde. Haar eerste reactie: „Hier ben ik onwijs blij mee.”

De genoegdoening van Herzog school voor een deel ook in de manier waarop ze derde werd. Sneeuwval had het parcours glibberig en gevaarlijk gemaakt. Bovendien was de volledige Europese top aanwezig. En de koers was hard, vooral door het hoge tempo van de uiteindelijke Ierse winnares Fionnula Britton.

Herzog had naar eigen zeggen onderweg duizend doden gestorven. Maar ze boog niet. In de laatste ronde schoof ze van de vijfde plek op naar de derde, kort achter de Portugese Dulce Felix en Britton. Herzog maalde daar niet om. Ze was tevreden. Want brons is ook het bewijs dat ze na dopingbeschuldigingen in 2010, het missen van Olympische Spelen in 2012 en de dood van haar geliefde terug is op haar oude niveau.