Hackers, economische malaise en de beurs

Hackers zijn een bedreiging voor de concurrentiepositie van beursgenoteerde bedrijven.

Het moet een horrorscenario zijn voor menig bestuursvoorzitter van beursgenoteerde bedrijven: vertrouwelijke, concurrentiegevoelige informatie die ‘op straat slingert’. Ter inzage voor de concurrent of andere belanghebbenden die daarmee aan de haal willen. Toch is dat scenario levensgroot, zo bleek afgelopen weekend opnieuw. Vertrouwelijke informatie van beursgenoteerde bedrijven als Unilever, KLM en Ballast Nedam was simpelweg te hacken en slingerde rond op internet, zo bleek uit onderzoek van het actualiteitenprogramma KRO Reporter. Daarbij ging het onder meer om investeringsplannen van de KLM en de Europese verkoopcijfers van een groot aantal producten van het voedingsmiddelenconcern Unilever.

Voor beursgenoteerde bedrijven zijn die hackersrisico’s groter dan voor andere bedrijven of overheidsinstellingen. Want als achteraf blijkt dat een onderneming als Unilever of Ballast Nedam te weinig aan interne bedrijfsbeveiliging heeft gedaan en daardoor omzet of aandelenkoersen geschaad zijn, kunnen bestuursleden door aandeelhouders of de raad van commissarissen ter verantwoording worden geroepen of zelfs aansprakelijk gesteld. Vorig jaar augustus werd bekend dat de mobieltjes van bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven eenvoudig te kraken en af te luisteren zijn. Amerikaanse bedrijven moeten dergelijke incidenten melden bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC. In Europa bestaat een dergelijke verplichting niet. In de VS, zo blijkt uit onderzoek, laat een kwart van de beursgenoteerde bedrijven zo’n melding bij de SEC achterwege.

Terwijl de consequenties van dat hacken van vertrouwelijke bedrijfsinformatie groot kunnen zijn. Vorig jaar kreeg Unilever in China een boete van 211.000 euro omdat gevoelige informatie over prijsstijgingen was uitgelekt naar de media. Unilever werd beboet wegens ‘het verspreiden van informatie over prijsstijgingen en het verstoren van de marktwerking’, aldus een verklaring van de Chinese regering. Het is maar de vraag of de Chinese autoriteiten coulanter zouden zijn geweest als dergelijke informatie niet bewust, maar per ongeluk naar buiten was gekomen doordat het bedrijf te weinig had gedaan om hacken van bedrijfsgegevens te voorkomen. Zoals het ook maar de vraag is of mededingingsautoriteiten in Europa minder streng optreden als haperende ICT-beveiliging van bijvoorbeeld een beursgenoteerd bouwbedrijf uiteindelijk concurrentie vervalsende effecten of, zelfs al is het onbedoeld, prijsmanipulatie tot gevolg heeft.

Europese beurzen zijn de komende week in afwachting van meer informatie over de te verwachten economische groei in China en een onverwachte daling van de werkloosheid in de VS. Die signalen kunnen op de financiële markten verdere economische teruggang in de eurozone compenseren. De ECB verwacht dat de economie in de eurolanden mogelijk met 0,9 procent krimpt. Als alles meezit wordt ten hoogste een groei van 0,3 procent voorspeld. Het afgelopen kwartaal kromp de economie in de eurozone met 0,1 procent, het tweede achtereenvolgende kwartaal waarin de euro-economie kleiner werd. Die zwakke ontwikkeling zal tot in het volgende jaar voortduren, zo gaf ECB-president Maria Draghi bij de presentatie van die cijfers aan.

In China daarentegen steeg de industriële productie vorige maand met 10,1 procent in vergelijking met november vorig jaar; de detailhandel met 14,9 procent. Ook positieve signalen uit de VS: daar daalde het werkloosheidspercentage vorig maand tot 7,7 procent, in oktober was dat nog 7,9 procent. De werkgelegenheid steeg met 146.000 banen – er was rekening was gehouden met een stijging van 93.000 banen.