Gooi de discussie op tafel

Groepjes ouders in de kantine op zaterdagochtend, terwijl honderden jonge spelertjes op de foto gaan voor een voetbalplaatjesactie. Een dag later wat spelers van seniorenteams en de vaste clubmensen. Bij tweedeklasser Wilhelmus uit Voorburg geen grootscheepse acties naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. „Laten we dit klein houden”, zegt voorzitter Frank Nihof. „We moeten het niet opblazen. Door er in kleine groepjes over te praten, besef je des beter hoe je zelf iets kunt doen.”

Wilhelmus, gelegen tussen nieuwbouwwijk Leidschenveen en het oude centrum van Voorburg, is uitgegroeid tot een club van 1.150 leden. „We kennen gelukkig vanuit de eigen club nagenoeg geen calamiteiten”, zegt Nihof. „Maar we worden er soms wel mee geconfronteerd. Een wedstrijd van de A1 liep vorig jaar uit de hand. Onze spelers, leider en grensrechter gingen er uitstekend mee om. Sussen, spelers weghalen. Op die momenten kun je concreet het verschil maken.”

Uit de gesprekken van het afgelopen weekeinde trekt Nihof lessen, die de club vastlegt in een gedragscode. „Over voorbeeldgedrag van leiders en trainers, de verantwoordelijkheid van medespelers. Dat moet je blijvend tussen de oren zien te krijgen.” Ook gaat Wilhelmus bijeenkomsten organiseren voor clubscheidsrechters. „Gooi de discussie op tafel hoe het met partijdigheid staat. Je hoort het zo vaak: een goede grensrechter pakt vijf punten per jaar. Ook de clubscheidsrechters en grensrechters moeten zich aan de regels houden.”

Concrete actiepunten, geen grote woorden. Nihof: „Verschrikkelijk wat met Richard Nieuwenhuizen is gebeurd. Maar als je niet oppast gaan we zo over tot de orde van de dag.” Hij wijst naar buiten, waar talentjes in de stromende regen voetballen en aan het hek van veld 2 een groot wit bord hangt waarop de tekst komt ‘Zonder respect geen voetbal’. Geen bezoeker kan het missen. „De les van dit weekend is dat we hier blijvend aandacht aan moeten besteden.”

Maarten Scholten