Financiële markten reageren negatief op vervroegd vertrek Monti

Foto AFP / Andreas Solaro

De financiële markten hebben vanochtend negatief gereageerd op het dit weekend aangekondigde vertrek van de Italiaanse premier Monti. De rentes van zowel Italië als Spanje stegen vanwege bezorgdheid over beleggers over hoe het nu verder zal gaan in de Italiaanse politiek.

Monti, die eind vorig jaar een regering van technocraten ging leiden na het opstappen van premier Berlusconi, liet president Napolitano dit weekend weten dat hij niet langer wil doorregeren nu Berlusconi’s partij de steun aan zijn regering heeft opgezegd. Monti blijft aan tot de begroting voor volgend jaar door het parlement is aangenomen. Waarschijnlijk volgen dan begin volgend jaar vervroegde verkiezingen. Berlusconi zegt dat hij opnieuw premier wil worden.

De Italiaanse beurs verloor vanochtend in het eerste half uur bijna vier procent. De rente op Italiaanse staatsobligaties, die door het aantreden en aanblijven van het zakenkabinet van Monti flink was gedaald, begon weer te stijgen. Rond elf uur stond de rente op 4,8 procent, tegenover 4,5 procent afgelopen vrijdag. Ook de Spaanse rente steeg als gevolg van de onzekerheid over Italië.

Mogelijke terugkeer Berlusconi niet goed voor vertrouwen

Bij beleggers is de vrees dat een nieuwe periode van politieke instabiliteit in Italië de eurocrisis weer doen kan oplaaien. Dat uitgerekend Berlusconi nu een comeback wil maken is niet goed voor het vertrouwen van de markten, hoewel het niet waarschijnlijk is dat hij als premier zal terugkeren, schreef onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker vanochtend in nrc.next:

De peilingen geven Berlusconi vrijwel geen kans terug te komen als premier. Zijn partij, die waarschijnlijk van naam verandert, komt met 15 procent in de peilingen duidelijk achter de favoriete Democratische Partij en achter de populistische, anti-Europese beweging van komiek Beppe Grillo. Maar de mediamagnaat kan nog steeds zijn commerciële tv-zenders inzetten. Hij hoopt genoeg macht te krijgen om wetswijzigingen die nadelig zijn voor zijn bedrijf en voor hem persoonlijk (er loopt nog een aantal rechtszaken) in een nieuw parlement te kunnen blokkeren.