Fantasieloos afscheid housetrio

Pop

Swedish House Mafia. Gehoord: 7/12 Ziggo Dome, Amsterdam. Herhaling: 12/12, 13/12 aldaar. **

Drie keer 15.000 mensen bezoeken dezer dagen de afscheidsshows van Swedish House Mafia in de Amsterdamse Ziggo Dome. Na een succesvol bestaan van vier jaar, met een handvol megahits en honderden optredens, gaan de drie Zweedse houseproducers voorlopig uit elkaar.

Net zo ongezouten als hun bandnaam is de titel van deze tournee: ‘One Last Tour’. Voor verbeelding hoef je bij SHM niet aan te komen, bleek ook tijdens het optreden van vrijdag.

Het trio speelt een soort symfonische house, waarin snerende synthesizerdeuntjes steeds sneller en hoger opklimmen, om kortstondig stil te vallen en vervolgens weer keihard verder te stampen. Die bekende housetruc krijgt bij SHM een turbo-uitvoering: groter, harder, snerpender.

Met succes, het trio haalt regelmatig de eerste plaats van de hitparade, zoals onlangs met het nummer Don’t You Worry Child. Ook het publiek in Ziggo Dome stond vanaf de eerste klanken met de armen omhoog te dansen en liet zich in vervoering brengen door lichtflitsen en rookkanonnen. Meer was er eigenlijk niet te zien.

Anders dan bij bijvoorbeeld het Franse duo Justice, is bij SHM geen sprake van ironie of humor. Steve Angello, Sebastian Ingrosso en Axwell stonden een paar meter boven het podium in hun immense, met projecties opgesierde decor en zwaaiden af en toe naar het publiek. Ze zingen niet – ook op hun platen gebruiken ze geleende vocalen – en spelen geen instrument. Je zou kunnen denken dat de drie daarboven wat aan knoppen zwiepten en tracks instartten. Maar of er iets muzikaals verricht werd viel niet te bepalen. Misschien stonden ze wel Wordfeud te spelen, of een eitje te bakken.