Even niet voetballen dit weekend, tijd om te praten

In veel voetbalkantines gingen bestuur en leden met elkaar in gesprek. Op bezoek bij drie clubs.

ALMERE - Stilletocht voor de vermoorde grensrechter Richard Nieuwenhuizen zondagavond. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT
ALMERE - Stilletocht voor de vermoorde grensrechter Richard Nieuwenhuizen zondagavond. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT

In plaats van te gaan voetballen, schreef ik deze brief.

Iedereen kent nu de naam Richard Nieuwenhuizen. Iedereen heeft er mee te maken, dat heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Vanzelfsprekend via de voetbalclub: onze B2 zat met Nieuw Sloten B1 en Buitenboys B3 in de poule en enkele vrienden van me spelen bij Nieuw Sloten. Overigens heerst bij hen ook onbegrip: waarom? Zoals ook de trainer van onze B2 zei zich niets bijzonders te kunnen herinneren van de wedstrijden tegen Nieuw Sloten. Toch gebeurde het.

Je probeert het je voor te stellen. Je staat zondagochtend op, je bent vroeg naar bed gegaan. Als je beneden komt zit je vader al klaar voor het ontbijt. Hij heeft er zin in. Hij is jullie vaste grensrechter. Je bent zo trots dat hij dat elke week voor het team doet. Samen aan tafel bespreek je nog even snel wat voor acties je gaat maken en hoe je je tegenstander er niet langs laat komen. Een paar uur later is er voor volgende week geen grensrechter. En geen vader.

Ook mijn voetbalvereniging wordt grotendeels draaiende gehouden door enthousiaste ouders. En ook bij ons is de grensrechter vaak een vader. Het incident met Richard Nieuwenhuizen heeft grote impact gehad in ons team. Niemand begrijpt het. Er is meer onbegrip dan woede: er is geen teamgenoot die het zich zelfs maar kan voorstellen om door te trappen op iemands hoofd. Niemand had gedacht dat dit zou kunnen gebeuren. Natuurlijk hebben wij ook weleens geweld meegemaakt op het veld, maar de scheids- en grensrechters waren nooit het slachtoffer.

Onterecht afgefloten worden voor buitenspel is een van de meest frustrerende dingen in het voetbal, en soms vervloek je de grensrechter in je hoofd. Maar hem vervolgens aanvallen, gaat veel te ver. Toch lees ik de laatste tijd steeds vaker dingen als: ‘die zestienjarigen fokken elkaar allemaal op’, en ‘tegenwoordig is het normaal voor zulke jongens om mensen in elkaar te slaan’. Dit is echt grote onzin. Ik vind het echt ongelofelijk dat dit zomaar gezegd wordt door mensen van buitenaf. Want ik vind dat je dit soort conclusies pas kunt trekken als je jezelf in de wereld van het amateurvoetbal begeeft. Ik ken niemand die iemand kent die het normaal vindt om grensrechters aan te vallen. Iedere 15-, 16-, 17-jarige die ik heb gesproken over deze gebeurtenis, en dat zijn er veel, vindt het verschrikkelijk.

Het geweld in en rond het voetbal is natuurlijk van de gekke, maar ik vind het jammer dat wat er nu gebeurd is als een soort bewijs wordt gebruikt voor hoe gestoord de voetbalwereld wel niet is. Zeker omdat het juist de goede kant op aan het gaan was. De KNVB stond juist op het punt om cijfers bekend te maken van de verbeterde sfeer. Hierin spelen de clubs een grote rol: het besef is de laatste jaren gekomen dat geweld niet bij voetbal hoort en de straffen zijn dus flink omhoog gegaan. De verdachten van Nieuw Sloten zijn geroyeerd en mogen drie jaar lang niet voetballen. Toch wordt de KNVB beschuldigd van inadequaat optreden omdat de bond te laat gereageerd zou hebben – dat was geen goed voorbeeld. Ik denk niet dat een voorbeeld van de KNVB nodig was in deze zaak. Iedereen begrijpt toch dat dit niet normaal is?

En wat nu? Niet alleen de voetbalwereld is verslagen. Toen vrijdag een meisje in mijn klas de aandacht vroeg om te vertellen dat Richard Nieuwenhuizen de vader van haar vriendje was, viel er een enorm indrukwekkende stilte. Niemand wist wat te zeggen en de tranen van het meisje versterkten het gevoel dat we met z’n allen moeten zorgen dat dit nooit meer gebeurt. Dus niet alleen de voetbalwereld, maar de hele maatschappij.

En ik kan iedereen verzekeren dat AVV Swift B1 voorop zal blijven gaan in de strijd tegen het geweld die wordt voortgezet op de voetbalvelden. Voor onszelf, voor Richard Nieuwenhuizen, voor het meisje in mijn klas, en voor u.

Sebbe Poll (16)

Amsterdam