...en wordt genoemd

De eurogroep zoekt een nieuwe voorzitter: een verzoener. Ook Ruttes naam zingt rond. Geen interesse, zegt de RVD.

Nee, premier Rutte is geen kandidaat. Er komt weer een belangrijke post vrij in Brussel en zoals wel vaker wordt er gedacht aan Nederland. Kleine landen maken in Europa doorgaans meer kans op topfuncties dan grote landen, die elkaar de belangrijke banen meestal niet gunnen.

Deze keer gaat het om de vraag wie er voorzitter wordt van de eurogroep, het overleg van zeventien landen die de euro gebruiken – extra belangrijk nu de economische crisis in Europa voortduurt. De eurolanden zoeken een nieuwe voorzitter omdat de Luxemburger Jean-Claude Juncker er binnenkort echt mee ophoudt. In Duitse media wordt nu de naam van premier Rutte genoemd. Maar Nederland is geen kandidaat voor de functie, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren aan persbureau Novum weten.

Toen Jean-Claude Juncker de euroministers van Financiën afgelopen maandag vertelde dat hij eind januari vertrekt als voorzitter, hadden velen een déjà-vu. Hoe vaak had de kundige, sarcastische Luxemburgse premier, die sinds 2005 eurogroepvoorzitter is, zijn vertrek al niet aangekondigd? Hoe vaak had Juncker toegezegd dat hij toch nog bleef, omdat er geen opvolger te vinden was?

Ditmaal, zeggen betrokkenen, heeft Juncker er echt genoeg van. In juni was hij te verleiden om nog een half jaar te blijven, in ruil voor de benoeming van de Luxemburgse bankgouverneur Yves Mersch als directielid bij de Europese Centrale Bank. Zo geschiedde. Maar een opvolger voor Juncker is er nog steeds niet. Brussel speculeert zich weer suf. Welke (ex-) minister of regeringsleider wil dit zenuwslopende werk doen: twee, drie, vier keer per maand vergaderingen leiden en besluitvorming voorkoken over bankentoezicht, Griekse leningen of begrotingsdiscipline? Iemand met ervaring en expertise is gewenst. Liefst een verzoener met niet te uitgesproken opvattingen, die het respect geniet van noord én zuid.

Frankrijk en Duitsland bedachten afgelopen zomer een ‘oplossing’: eerst zou de Duitse minister Schäuble het 2,5 jaar doen, daarna zijn Franse collega Moscovici. Schäuble ligt vanwege de Duitse dominantie in eurozaken en zijn opvliegende karakter slecht. Ook is onzeker of hij na de verkiezingen in september minister blijft. Een betrokkene zegt: „Schäuble is van de baan.” Volgens de krant FT Deutschland draaien Parijs en Berlijn de volgorde nu om: Moscovici zou de eerste 2,5 jaar doen. Hij is net aangetreden en vertegenwoordigt een land dat als ‘zwak’ wordt gezien. Maar hij polariseert niet: tijdens vergaderingen zegt hij weinig.

Andere namen circuleren ook in Brusselse wandelgangen, dezelfden als vorige keer: de Luxemburgse minister Frieden, de Italiaanse minister Grilli of premier Monti, IMF-chef Lagarde, de Finse premier Katainen, eurocommissaris OIli Rehn, de Oostenrijkse kanselier Faymann. Ook de naam ‘Dijsselbloem’ valt, die van de nieuwe Nederlandse minister van Financiën dus. In januari beslissen de eurolanden.

Met Europese benoemingen gaat het vaak zo: er worden allerlei namen genoemd en de gedoodverfde kandidaat wordt het niet. Daarom ontkennen ook degenen die geïnteresseerd zijn dat ze kandidaat zijn.

Of Nederland definitief geen kandidaat voorstelt, wilde de RVD niet zeggen. „De geruchten gaan alle kanten op en het is onmogelijk daar uitgebreid op te reageren.” NRC