Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

DNB: tekort boven drie procent - kabinet: geen extra bezuinigingen

Het begrotingstekort valt de komende twee jaar hoger uit dan het kabinet had verwacht. Daarmee komt het toch weer boven de Europese norm te liggen. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse economische vooruitzicht van De Nederlandsche Bank dat vanmiddag werd gepresenteerd.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het begrotingstekort valt de komende twee jaar hoger uit dan het kabinet had verwacht. Daarmee komt het toch weer boven de Europese norm te liggen. Dit ondanks de miljarden aan bezuinigingen van het kabinet-Rutte I, het Lenteakkoord en Rutte-II. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse economische vooruitzicht van De Nederlandsche Bank dat vanmiddag werd gepresenteerd.

DNB verwacht dat de economie dit jaar met 1 procent krimpt. Dat is 0,4 procentpunt meer dan een half jaar geleden werd gedacht. Ook het Centraal Planbureau berekende vorige maand nog dat de krimp voor 2012 zou uitkomen op 0,5 procent. Maar de wereldeconomie groeit minder dan was voorspeld en Nederlandse huishoudens en bedrijven blijven “zeer terughoudend” met hun bestedingen, zegt DNB vandaag. Ook volgend jaar zal de economie krimpen, met 0,6 procent. Pas voor 2014 is weer groei voorzien.

‘Nederland steekt schril af bij omringende landen’

De Nederlandse economie “steekt volgend jaar schril af” bij die van de omringende landen, zegt DNB-directeur Job Swank vanmorgen in een toelichting. De verwachting is dat Duitsland met 0,5 procent groeit, België stagneert (0 procent) en Frankrijk met 0,3 procent krimpt. Nederland krimpt naar verwachting van DNB met 0,6 procent.

Met een begrotingstekort van meer dan 3 procent loopt Nederland kans op een boete van de Europese Unie. Met 16 miljard euro aan extra bezuinigingen dacht het kabinet voldoende maatregelen te treffen om het begrotingstekort vanaf volgend jaar weer binnen de Europese norm van 3 procent te brengen.

Kabinet gaat niet meer bezuinigen

De zorgelijke cijfers vormen nog geen reden voor aanvullende bezuinigingen, meldt persdienst Novum. Wel bevestigen de cijfers dat de economie nog steeds in zwaar weer zit, laat het ministerie van Financiën maandag weten in reactie op de raming van de centrale bank.

Volgens het departement van minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is het belangrijk dat het vertrouwen van consumenten en producenten de komende tijd weer groeit:

“Vertrouwen is niet van de ene op de andere dag terug. Daarom is het van belang om juist nu koersvast te blijven.”

De ongunstige vooruitzichten zijn “zorgelijk”, maar vormen geen reden om “af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek”. Het ministerie wijst erop dat gedurende het jaar veel ramingen verschijnen van diverse gerespecteerde organisaties, “maar zoals bekend baseert het kabinet zich op de ramingen van het Centraal Planbureau” (CPB). Dat komt in maart met nieuwe cijfers.

Oppositie wil debat met kabinet

Het CDA en GroenLinks willen een debat met het kabinet naar aanleiding van de DNB-raming. D66 vreest een nieuw Catshuisoverleg en eist dat het kabinet met een crisispakket komt. GroenLinkser Jesse Klaver vreest alsnog dat de VVD zal aansturen op extra bezuinigingen. Volgens CDA’er Eddy van Hijum is de startnota die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem recentelijk naar de Kamer stuurde met daarin een toelichting op de financiële afspraken uit het regeerakkoord “in één klap achterhaald”.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders DNB: economie krimpt, werkloosheid stijgt, minder koopkracht. Kabinet Rutte sloopt Nederland met belastingverhogingen. #ruttebedankt