Deze cd maakte ik voor mijn vader

Izaline Calister presenteerde zondag in Rotterdam haar nieuwe album Kandela.

Izaline Calister
Izaline Calister Foto Sake Elzinga

„Met Kandela ben ik als liedjesschrijfster een nieuwe kant op gegaan, zegt Izaline Calister (43) zondag na afloop van haar cd-presentatie in LantarenVenster in Rotterdam. „Ik heb me aan Latijns-Amerikaanse muziek gewaagd en zing voor het eerst salsa. Dat was ontzettend spannend.”

De zangeres is opgegroeid op Curaçao en woont sinds haar achttiende in Nederland. „Ik was altijd erg toegewijd aan de muziek en de ritmes van de Antillen. Ik vond het belangrijk om die cultuur over te brengen. Dat heb ik nu losgelaten. Hoewel Latijns-Amerikaanse muziek eigenlijk ook een onderdeel van mijn cultuur is.”

Op de Antillen wordt er veel naar geluisterd, vertelt ze. „Mijn vader zette het iedere zondagmiddag op. Hij werd dit jaar 82 en de cd is een eerbetoon aan hem. Ik wilde een plaat maken die mijn vader op zondagmiddag zou opzetten. Eerst dacht ik dat het me niet was gelukt. Hij was erg kritisch toen hij het voor het eerst hoorde, maar toen hij het live zag, was hij verkocht.”

Het zingen ging niet vanzelf, zegt ze. „Ik ben geen salsazangeres en heb voor eerst in lange tijd weer echt moeten studeren. Antilliaanse muziek zit helemaal in me, ik ken de ritmes en hoef er niet meer veel voor te doen. Dat was nu anders, maar dat maakt het juist interessant en leuk.’’

Ze vond de presentatie van Kandela extra spannend. „Al zijn cd-presentaties dat natuurlijk altijd. Je weet nooit hoe het publiek reageert. Gelukkig was er van begin af aan een ontzettend lekkere sfeer. Mensen gingen lachen toen ik grapjes maakte en ze gingen dansen op de momenten waarop ik dat had gehoopt. Ik vond het vooral heel mooi om te zien hoe gemengd het publiek was. Jong, oud, blank en donker – alles door elkaar. Dat maakt me blij, en ook trots.”