Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

CPB: vooral MBO’ers zitten vaker zonder baan

In de afgelopen vijftien jaar is de werkgelegenheid voor mensen met een MBO-opleiding met 4,5 procent gedaald, terwijl er voor lager en hoger opgeleiden juist 2 procent meer werk is. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau.

Er zijn minder banen voor gemiddeld opgeleiden omdat onder meer boekhoud- en rekenkundig werk dat ze doen geautomatiseerd wordt of naar het buitenland verplaatst. In de dienstensector is minder goed werk te vinden omdat er meer via internet gaat.

Voor lager opgeleiden is de kans op een baan - vergeleken bij 1998 - groter omdat zij in veel gevallen werk doen dat zich niet zomaar laat verplaatsen of digitaliseren, zoals dat van schoonmakers, kappers en bouwvakkers. Voor hoger opgeleiden is er tegenwoordig volgens het CPB meer werkgelegenheid én een hoger salaris, omdat de vraag de afgelopen vijftien jaar harder steeg dan het aanbod.

De Tweede Kamer debatteert deze week over de arbeidsmarkt, want dan wordt de begroting van Sociale Zaken besproken.