Concertgebouw in testament, nu profijt

Wie na overlijden schenkt aan het Concertgebouw, kan bij leven al meedoen met de sponsors en donateurs. Zo zullen toekomstige schenkers uitnodigingen krijgen voor besloten concerten en mogen ze een repetitie van een internationaal vermaard orkest bijwonen.

Voor deze toekomstige schenkers richt het Concertgebouw vandaag genootschap ‘La Suite’ op. De leden hoeven niets te schenken voor hun dood, evenmin is er een minimumbijdrage. Het Concertgebouw is de eerste culturele instelling in Nederland die op deze manier de schenkingen verhoogt. Directeur van het Concertgebouw Fonds, Jolien Schuerveld, zegt de kunst te hebben afgekeken van The Metropolitan Opera, in New York. Toekomstige schenkers zijn daar lid van de ‘Encore Society’. Net als bij Encore hoeven toekomstige Concertgebouwschenkers niet hun testament te laten zien om lid te worden. Schuerveld: „Het werkt op basis van wederzijds vertrouwen.”

Tot Schuervelds verbazing krijgt het Concertgebouw tot nu zelden een legaat. „Het fonds heeft er de afgelopen jaren letterlijk één mogen ontvangen.”

De brancheorganisatie voor goede doelen, VFI, laat weten dat momenteel 4,2 procent van cultuurgiften uit legaten bestaat.