Chinezen maken stamcellen uit urine

Zenuwcellen kweken uit iemands plasje? Het is mogelijk, schrijven Chinese onderzoekers dit weekend in wetenschappelijke tijdschrift Nature Methods.

Het lukte het team van Duanqing Pei en Guangjin Pan van het South China Institute for Stem Cell Biology and Regenerative Medicine in Ghuangzou om uit losse cellen in urine die afkomstig zijn van de blaaswand of urineleiders om stamcellen te maken. Ze deden dat door die cellen in het laboratorium te behandelen met een serie stoffen, die cellen ‘herprogrammeren’. Zo ontstonden na ongeveer twee weken voorlopercellen, waaruit de onderzoekers vervolgens allerlei verschillende soorten zenuwcellen konden opkweken.

De studie van afgelopen weekend is een technologische doorbraak voor het onderzoek naar neurologische ziekten als alzheimer, parkinson en de ziekte van Huntington, schrijven de Chinezen. Met deze techniek kunnen namelijk patiënteigen zenuwcellen gekweekt worden, zodat in celkweken kan worden onderzocht hoe neurologische ziektes ontstaan. Deze celkweken kunnen ook gebruikt worden om het effect van nieuwe medicijnen te bestuderen.

Uiteindelijk zouden de uit urine opgekweekte zenuwcellen ook therapeutische toepassingen kunnen krijgen, bijvoorbeeld om parkinsonpatiënten weer aan nieuwe ‘eigen’ dopamineproducerende neuronen te helpen. Parkinson wordt veroorzaakt door het afsterven van zulke cellen diep in het brein. Ook dwarslaesiepatiënten zouden baat kunnen hebben bij deze techniek, speculeren de Chinezen.

De onderzoekers hebben hun methode tot nu toe getest bij drie personen van 10, 25 en 37 jaar. Het kweken van voorlopercellen uit de cellen in de urine ging daarbij met een efficiëntie van slechts 0,2 procent. Dat is voldoende voor onderzoeksdoeleinden, maar voor therapeutische toepassingen zou dat omhoog moeten.