Belastingdienst breidt flink uit voor innen schulden in avond en weekend

De deurwaarders van de Belastingdienst gaan ook ‘s avonds en in het weekend op pad om beslag te leggen op goederen van mensen met een belastingschuld. Het totaal aantal toezichtmedewerkers wordt met liefst zestienhonderd mensen uitgebreid.

Delft. Op stap met de gerechtsdeurwaarder die vandaag iemand uit zijn woning gaat zetten met behulp van de politie en de verhuurder nadat de kantonrechter de huurovereenkomst heeft beeindigd. LET OP, DE AFGEBEELDE PERSONEN ZIJN BEROEPSMATIG BETROKKEN BIJ DE ONTRUIMING, ZELF HEBBEN ZIJN GEEN PROBLEMEN MET JUSTITIELE INSTANTIES.
Delft. Op stap met de gerechtsdeurwaarder die vandaag iemand uit zijn woning gaat zetten met behulp van de politie en de verhuurder nadat de kantonrechter de huurovereenkomst heeft beeindigd. LET OP, DE AFGEBEELDE PERSONEN ZIJN BEROEPSMATIG BETROKKEN BIJ DE ONTRUIMING, ZELF HEBBEN ZIJN GEEN PROBLEMEN MET JUSTITIELE INSTANTIES. Deurwaarders moeten niet zelden een slotenmaker als laatste redmiddel inzetten om te kunnen innen bij een wanbetaler. Foto ANP / Lex van Lieshout

De deurwaarders van de Belastingdienst gaan ook ‘s avonds en in het weekend op pad om beslag te leggen op goederen van mensen met een belastingschuld. Het totaal aantal toezichtmedewerkers wordt met liefst zestienhonderd mensen uitgebreid. Dat meldt persdienst Novum vanochtend.

Voor het innen van ingewikkelde schulden waar veel werk bij komt kijken worden ruim honderd nieuwe medewerkers in dienst genomen. Dat zijn niet allemaal nieuwe medewerkers, een deel werkt al bij de Belastingdienst en krijgt een andere taak. Het innen van kleinere schulden wordt bij wijze van experiment uitbesteed, schrijft staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vandaag in een Kamerbrief.

De operatie kost 157 miljoen euro per jaar en moet de schatkist jaarlijks 663 miljoen euro opleveren. Een bezuiniging op de Belastingdienst van 400 miljoen euro is volgens Weekers voor een groot deel al uitgevoerd door efficiënter te werken en gebouwen af te stoten. Ook zou geld worden bespaard door eenvoudigere regelgeving die tegen lagere kosten is uit te voeren.