Video: Australische dj’s betuigen huilend hun spijt over ‘slechte grap’

Geschokt waren ze, diep bedroefd en zeer geëmotioneerd. De twee Australische dj’s die vorige week een grap uithaalden met een Engelse verpleegster hebben hun zwijgen doorbroken. In een openhartig interview praatten ze over de dood van de verpleegkundige.

De Australische dj's tijdens het interview in het programma A Current Afair. Screenshot uit het programma.

Geschokt waren ze, diep bedroefd en zeer geëmotioneerd. De twee Australische dj’s die vorige week een grap uithaalden met een Engelse verpleegster hebben hun zwijgen doorbroken. In een openhartig interview praatten ze over de dood van de verpleegkundige.

Het begon allemaal zo onschuldig. Presentatoren Mel en Michael van radiostation 2Day FM kwamen vorige week op het ludieke idee om te bellen met het ziekenhuis waar de zwangere prinses Kate Middleton verbleef. “We hadden niet eens verwacht dat ze ons serieus zouden nemen. We dachten juist dat ze meteen op zouden hangen.”

Het tegendeel bleek waar, want verpleegster Jacintha Saldanha stond ze al snel te woord. Saldanha was namelijk in de veronderstelling the queen herself aan de lijn te hebben en vertelde hoe het ‘haar’ zwangere kleindochter Kate verging. Mel en Michael, verbaasd als ze waren dat ze serieus werden genomen, zetten de prank vervolgens vrolijk door.

Een verkeerde keus vinden ze nu. “Het is de slechtste grap ooit gemaakt”, zegt een huilende Mel in het Australische programma A Current Affair. Want een paar dagen na hun grap werd Saldanha dood in haar woning aangetroffen. Tussen het snikken door mompelt Mel net verstaanbaar:

“Het eerste wat ik vroeg is of ze een moeder is. (…) Het liefst wilde ik haar man en kinderen een dikke knuffel willen geven.”

Dit is het eerste deel van het interview. Bekijk voor de hele reportage de website van het programma.
http://youtu.be/a2bSMgvaRmo

‘We hadden dit nooit kunnen voorzien’

Na de bekendmaking van Saldanha’s dood hebben de dj’s flink wat voor de kiezen gekregen: doodsbedreigingen, haatmails en er hangt ze een aanklacht boven het hoofd. “We hadden nooit kunnen voorzien dat zoiets had kunnen gebeuren”, zegt Michael. De dj:

“We zagen het als iets grappigs en luchtigs. Maar het kreeg een tragische wending.”

Zijn collega Mel vult aan dat al jaren dergelijke grappen worden gemaakt. “Het was voor ons een routine.” 2Day FM heeft aangegeven het ziekenhuis zeker vijf keer te hebben gebeld om toestemming te vragen voor het uitzenden van het audiofragment. Omdat ze geen gehoor kregen, besloten ze dit zonder toestemming toch uit te zenden.

Vorige week werd in een officiële verklaring bekendgemaakt dat de twee dj’s voorlopig niet aan het werk gaan “uit respect voor de overledene”. Naast A Current Afair hadden de presentatoren ook een interview met het programma TodayTonight.