‘Atheïsten riskeren vervolging, ook in Europa gelovigen bevoordeeld’

Een vandaag te verschijnen rapport beweert dat in zeven landen executie staat op het aanhangen van atheïsme. In de VS en enkele Europese landen worden religieuzen en hun organisaties bevoordeeld en niet-gelovigen achtergesteld.

Vandaag, op de internationale dag voor de rechten van de mens, verschijnt het rapport van de International Humanist and Ethical Union (IHEU). Atheisten zouden vooral in islamitische landen de meest ernstige, soms gruwelijke, behandeling krijgen in opdracht van de staat en aanhangers van de heersende religie. Dit zou vooral het geval zijn in Afghanistan, Iran, Malediven, Mauritanië, Pakistan, Saoedi-Arabië en Soedan.

‘Atheïsme is godslastering’

Volgens het stuk Freedom of Thought 2012 bestaan er wetten die het recht op atheïst te zijn verbieden, het burgerschap intrekken en het recht op huwen terugtrekken. Soms wordt onderwijs ontzegd en wordt kritiek op de heersende religie als criminele daad beschouwd, aldus Reuters.

In Bangladesh, Egypte, Indonesië, Koeweit en Jordanië is het strikt verboden atheïstische of humanistische uitingen te doen en wordt dat gezien als godslastering.

Mindere Amerikaan

In de IHEU zijn ruim 120 humanistische, atheïstische en seculiere organisaties verenigd. De VN heeft het rapport verwelkomd. Het stuk schrijft tevens over Griekenland en Rusland waar de orthodoxe kerk flink beschermd wordt tegen kritiek en een voorname plaats krijgt toebedeeld binnen de staat.

In Groot-Brittannië krijgen bisschoppen van de Church of England automatisch een zetel in het Hogerhuis van het parlement. En in de Verenigde Staten zou er weliswaar vrijheid van religie meningsuiting zijn, maar zou het politieke en sociale klimaat ervoor zorgen dat niet-gelovigen als “minder of geen Amerikaan” worden behandeld.