agenda

A limousine carrying a portrait of late North Korean leader Kim Jong-il leads his funeral procession past crowds on a street in Pyongyang in this still image taken from video December 28, 2011. North Korea's military staged a huge funeral procession on Wednesday in the snowy streets of the capital Pyongyang for its deceased "dear leader," Kim Jong-il, readying a transition to his son, Kim Jong-un. REUTERS/KRT via Reuters TV (NORTH KOREA - Tags: POLITICS OBITUARY TPX IMAGES OF THE DAY) NORTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORTH KOREA. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NORTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORTH KOREA
A limousine carrying a portrait of late North Korean leader Kim Jong-il leads his funeral procession past crowds on a street in Pyongyang in this still image taken from video December 28, 2011. North Korea's military staged a huge funeral procession on Wednesday in the snowy streets of the capital Pyongyang for its deceased "dear leader," Kim Jong-il, readying a transition to his son, Kim Jong-un. REUTERS/KRT via Reuters TV (NORTH KOREA - Tags: POLITICS OBITUARY TPX IMAGES OF THE DAY) NORTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORTH KOREA. NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NORTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES INNORTH KOREA REUTERS

Dinsdag 11 december

De Franse president Francois Hollande ontvangt in Parijs zijn Braziliaanse ambtgenoot Dilma Rousseff. Ze zullen samen de opening verzorgen van een Forum voor Sociale Vooruitgang. Daarbij staat de vraag centraal welk economisch model de beste perspectieven biedt om uit de huidige economische crisis te komen. De Franse gastheer, die zelf erg is gebrand op nieuwe groei maar nog niet helder heeft uiteengezet hoe hij dit wil bereiken, kan misschien zijn voordeel doen met de ervaringen van zijn collega uit de Nieuwe Wereld. In Brazilië bedraagt de economische groei dit jaar naar verwachting 1,5 procent, in Frankrijk slechts 0,1 procent. Voor Brazilië is die groeiverwachting een tegenvaller.

Woensdag 12 december

In Marrakech heeft een bijeenkomst plaats van de zogeheten ‘Vrienden van het Syrische volk’ met Syrische oppositievertegenwoordigers. Bedoeling is de oppositie verder te stroomlijnen en zo mogelijk een interim-regering als alternatief voor het regime van president Assad te vormen.

In Wenen komen de ministers van de organisatie van olie-exporterende landen, OPEC, bijeen om over het productieniveau voor de komende periode te beslissen. Ook moet de organisatie een nieuwe secretaris-generaal aanwijzen als opvolger van de Libiër Abdallah el-Badri, die de organisatie sinds 2007 heeft geleid.

De onderministers van buitenlandse zaken van Brunei, Maleisië, de Filippijnen, en Vietnam komen in Manila bijeen voor overleg over een oplossing voor de huidige spanningen in de Zuid-Chinese Zee. Afwezig is China, dat grote delen van de Zuid-Chinese Zee en de daar gelegen bodemschatten zoals olie en gas voor zich opeist. Juist afgelopen week was er weer een nieuw incident tussen Vietnam en China, nadat een Chinese vissersboot de kabels had stukgevaren van een Vietnamees schip dat bezig was de rijkdom van de olie- en gasvoor-raden onder de zeebodem te onderzoeken.

Donderdag 13 december

In Bern moet de Nationalrat, het Zwitserse lagerhuis, zich uitspreken over een motie die het mogelijk zou maken voor homoseksuelen om kinderen te adopteren. Een voorstel van die strekking was in maart al door de Ständerat, het Zwitserse hogerhuis, goedgekeurd.

In de Keniaanse stad Mombasa wordt het proces hervat tegen de Brit Jermaine Grant, een bekeerling tot de islam. Hij werd vorig jaar in Kenia aangehouden terwijl hij chemische stoffen, batterijen en schakelaars bij zich had, die volgens de openbare aanklager waren bedoeld om explosieven te maken.

Iran onderhandelt in Teheran met vertegenwoordigers van het Internationale Atoomagentschap (IAEA) over zijn nucleaire programma.

Vrijdag 14 december

De Europese Raad van regeringsleiders (die informeel op 13 december begint), buigt zich onder meer over voorstellen van voorzitter Herman van Rompuy om werk te maken van „een echte Economische en Monetaire Unie”. Op grond van zijn plannen zou de Europese Commissie de regie op economisch terrein meer in handen krijgen. Zo zou mogelijk meer begrotingsdiscipline kunnen worden afgedwongen.

De Britse justitie beslist over het verzoek tot uitlevering aan Spanje van Kemen Uranga Artola, die ervan wordt verdacht te behoren tot de extremistische Baskische groepering ETA.

Bij het veilinghuis Sotheby’s in New York komt de piano onder de hamer uit de legendarische Amerikaanse film Casablanca.

Zaterdag 15 december

In Egypte moet een referendum gehouden worden over de omstreden nieuwe ontwerpgrondwet. Als het doorgaat en de kiezers ja zeggen, volgen binnenkort parlementsverkiezingen.

Zondag 16 december

Verkiezingen voor het Japanse Lagerhuis. Het is voor het eerst dat de Japanse kiezers zich kunnen uitspreken over hun politici sinds de drievoudige ramp van vorig jaar (aardbeving, tsunami en nucleaire ramp bij Fukushima). De Liberaal-Democratische Partij, die het land sinds 1945 ruim een halve eeuw heeft bestuurd lijkt haar rentree te gaan maken in de regering. De regerende Democratische Partij van Japan heeft te veel kiezers teleurgesteld om nog een tweede kans te krijgen. Nieuwe premier wordt vermoedelijk Shinzo Abe, die de laatste weken bij herhaling harde taal over China heeft laten horen. Van belang is voorts hoe goed een nieuwe nationalistische partij geleid door de charismatische burgemeester van Osaka, Toru Hashimoto, het doet.

Maandag 17 december

In Noord-Korea wordt de eerste verjaardag van de dood van Kim Jong-il en het aantreden van zijn zoon, Kim Jong-un, herdacht.