Zuma bezoekt Nelson Mandela in ziekenhuis

A woman walks past a mural showing former South African President Nelson Mandela in the Soweto area of Johannesburg, South Africa, on Sunday, Dec. 9, 2012. South Africa’s presidency says that Mandela, 94, was admitted to a hospital Saturday in the nation’s capital for tests. (AP Photos/Jon Gambrell)
A woman walks past a mural showing former South African President Nelson Mandela in the Soweto area of Johannesburg, South Africa, on Sunday, Dec. 9, 2012. South Africa’s presidency says that Mandela, 94, was admitted to a hospital Saturday in the nation’s capital for tests. (AP Photos/Jon Gambrell) Een muurschildering van Mandela in de buurt Soweto in Johannesburg. Foto AP / Jon Gambrell

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft vanochtend een bezoek gebracht aan Nelson Mandela. Mandela werd gisteren voor onderzoek in een ziekenhuis in Pretoria opgenomen.

Zuma liet in een verklaring weten dat hij Mandela ‘op zijn gemak en in goede handen’ aantrof. Er werd niets gezegd over de reden waarom de 94-jarige Mandela onderzoeken moest ondergaan.

Gisteren zei Zuma dat er geen reden tot zorg is:

“De voormalige president Mandela zal geregeld de medische verzorging ontvangen, die hoort bij iemand van zijn leeftijd. We hebben alle vertrouwen in de medische staf om voor onze geliefde oprichter van een vrij en democratisch Zuid-Afrika te zorgen.”

Sinds Mandela in 2011 een infectie aan zijn luchtwegen opliep heeft het Zuid-Afrikaanse leger de leiding over de gezondheidszorg voor de oud-president. Mandela heeft een broze gezondheid en is al enkele jaren niet meer in het openbaar verschenen.