Opgelet. Vanaf vandaag rijdt 30 procent van de treinen op een ander tijdstip

Sneeuw op het spoor. ANP KOEN VAN WEEL Foto ANP / Koen van Weel

Andere tijden, andere sporen. Vanaf vandaag vertrekt 30 procent van de treinen op een ander tijdstip. En dat is niet het enige dat verandert in de nieuwe dienstregeling van de NS. De belangrijkste wijzigingen op een rij.

  • De Hanzelijn, de vijftig kilometer lange nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, is in gebruik genomen. Daardoor veranderen de treintijden in het noorden en noord-oosten van het land, maar ook in de Randstad.
  • Er rijden meer treinen tussen Deventer en Hengelo, Groningen en Zwolle en er worden meer intercity’s ingezet tussen Eindhoven en Sittard.
  • De nieuwe Fyra V250 trein gaat rijden tussen Amsterdam en Brussel over de hogesnelheidslijn. Dat betekent het einde voor de Beneluxlijn tussen Noord-Brabant en Antwerpen.
  • Vijf nieuwe stations worden in gebruik genomen: Groningen Europapark, Kampen Zuid, Dronten, Almere Poort en Halfweg-Zwanenburg. Andere vervoerders nemen de stations Hengelo Gezondheidspark en Hoevelaken in gebruik. Het aantal stations komt daarmee op 401.
  • Goed nieuws. De NS claimt reistijdwinst op de volgende trajecten: Zwolle–Amsterdam Zuid (13 minuten), Utrecht–Heerlen (4 minuten), Amersfoort–Schiphol (4 minuten), Enschede–Schiphol (6 minuten), Almere–Schiphol (4 minuten) en Groningen–Schiphol (14 minuten).

De NS verwacht per dag zo’n 26.000 extra reizigers, onder meer dankzij de Hanzelijn.

    • Marije Willems