Het speculeren gaat door: Rutte genoemd als opvolger Juncker

DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte tijdens het debat over de kabinetsformatie en het regeerakkoord. ANP ROBIN UTRECHT
DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte tijdens het debat over de kabinetsformatie en het regeerakkoord. ANP ROBIN UTRECHT Foto ANP / Robin Utrecht

Wie gaat de vertrekkende voorzitter van de Eurogroep Jean-Claude Juncker opvolgen? Er zijn al veel namen voorbij gekomen. In de Duitse media wordt nu ook Mark Rutte genoemd als een mogelijke opvolger. Dat zegt de leider van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement Hannes Swoboda in het Duitse nieuwsblad Focus, zo meldt persdienst Novum.

Update 14.40 uur: Nederland stelt geen kandidaat voor de opvolging van Juncker. Dat zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst tegen Novum. Of Nederland definitief geen kandidaat stelt, wil de woordvoerder niet zeggen. “De geruchten gaan alle kanten op en het is onmogelijk daar uitgebreid op te reageren.”

Officieel stelt een land iemand kandidaat, die vervolgens kan worden uitgekozen. Achterkamertjesoverleg voorafgaand aan een benoeming kan gezichtsverlies voor afgewezen kandidaten voorkomen.

‘Opvolger moet uit klein land komen’

Juncker, minister-president in Luxemburg, heeft aangekondigd met de jaarwisseling terug te treden als voorzitter van het overleg van de zeventien ministers van financiën van de eurolanden. Dat deed hij al eens eerder, maar deze keer meent hij het echt. De opvolger moet volgens de Duitse Eurocommissaris Günther Oettinger uit een klein land komen. In Focus noemt hij een opvolger uit Nederland of Finland ‘denkbaar’.

Een kansrijke kandidaat is volgens Focus de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen. Zij zou goed in de smaak vallen bij de Duitsers en andere voorstanders van een streng beleid. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zou nog niet genoeg in het vak zitten om nu al voorzitter van de Eurogroep te kunnen worden. Daarom wordt aan Rutte gedacht.

Woensdag schreef het blad al op basis van diplomaten dat Rutte een mogelijke opvolger is. De woordvoering van Rutte was vandaag niet direct bereikbaar om toe te lichten of hij voor de functie beschikbaar is, meldt persdienst Novum.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, pleit voor een Financiënminister op de post, zo meldt de Süddeutsche Zeitung op gezag van Bild am Sonntag.

‘Brussel speculeert zich weer suf’

Brussel speculeert zich weer suf, schreef onze correspondent in Brussel, Caroline de Gruyter, afgelopen week in NRC.

Welke (ex-)minister of regeringsleider wil dit zenuwslopende werk doen: twee, drie, vier keer per maand vergaderingen leiden en besluitvorming voorkoken over bankentoezicht, Griekse leningen of begrotingsdiscipline? Iemand met ervaring en expertise is gewenst. Liefst een verzoener met niet te uitgesproken opvattingen, die het respect geniet van noord én zuid.

Frankrijk en Duitsland bedachten afgelopen zomer een ‘oplossing’: eerst zou de Duitse minister Schäuble het 2,5 jaar doen, daarna zijn Franse collega Moscovici. Of andersom.

Maar ook andere namen circuleren in de Brusselse wandelgangen, aldus De Gruyter:

Dezelfde namen als de vorige keer: de Luxemburgse minister Frieden, de Italiaanse minister Grilli of premier Monti, IMF-chef Lagarde, de Finse premier Katainen, eurocommissaris OIli Rehn, de Oostenrijkse kanselier Faymann. Zelfs de naam ‘Dijsselbloem’ valt, die van de nieuwe Nederlandse minister van Financiën dus. In januari beslissen de eurolanden.