Regerende linkse partij herkozen bij verkiezingen Roemenië

Een oude vrouw brengt haar stem uit in Sintesti, Roemenië. Miljoenen Roemenen hebben de regen en sneeuw getrotseerd vandaag om te stemmen voor de parlementsverkiezingen. Foto AP / Vadim Ghirda

De regerende linkse Sociale Liberale Unie heeft 54-57 procent van de stemmen binnengehaald bij de parlementsverkiezingen in Roemenië. Dat schrijft Reuters op basis van een exitpoll.

Volgens premier Victor Ponta heeft zijn linkse alliantie een mandaat voor de volgende vier jaar en de mogelijkheid om projecten voor de lange termijn na te streven, zei hij vanavond. Zijn partij is op weg een meerderheid te behalen. Ponta zei dat het zijn verantwoordelijkheid is om nogmaals een regering te leiden.

Het electorale systeem in Roemenië is een mix van een districtenstelsel en het evenredigheidsbeginsel, en kan grotere partijen belonen. Daarom kan de partij van Ponta zelfs nog meer zetels krijgen in het parlement dan het percentage stemmen, zeggen analisten volgens persbureau Reuters.

Goed georganiseerde overheidheid ontbreekt

Sinds 2007 is Roemenië lid van de EU. Dat is een soort keurmerk, schreef onze correspondent Marloes de Koning deze week in NRC Handelsblad: met toetreding tot de club van functionerende democratieën en markteconomieën is de tijd van ontwikkelingshulp voor overheidsopbouw voorbij. Maar Roemenië is nog verre van een strak bestuurd land met een efficiënte overheid:

“Het is vaak onduidelijk waar onkunde ophoudt en onwil begint, maar het resultaat spreekt boekdelen. Publiek geld wordt verspild. Het komt vaak niet aan waar het nodig is en verdwijnt in zakken waar het niet hoort. En dat terwijl de belastingdienst ook geen geoliede machine is.”

Problemen Roemenië lijken op die van Griekenland

De problemen in Roemenië lijken dan ook in hoge mate op die in Griekenland, schrijft De Koning: een land dat ruim 25 jaar eerder tot de EU toetrad.

“Net als in Griekenland maken politieke partijen in Roemenië van hoog tot laag de dienst uit, wat tot vriendjespolitiek en willekeur leidt. Het doel van bestedingen is vaak onduidelijk en gedegen controle en planning ontbreken. Op ministeries en bij gemeenten zitten tal van mensen zonder kwalificaties, maar met de juiste politieke connecties.”

Machtsstrijd tussen premier en president

Deze zomer werd president Traian Basescu tijdelijk afgezet via een referendum. Dat is later ongeldig verklaard wegens de te lage opkomst. Inzet van het referendum was de felle machtsstrijd tussen president Basescu en premier Ponta. Analisten hopen dat de verkiezingen van vandaag politieke stabiliteit brengen en een definitieve streep zetten door die machtsstrijd. Ponta heeft eerder gezegd dat hij niet opnieuw zal proberen om Basescu te dwingen tot aftreden.

    • Mirjam Remie