Verkiezingsfraude in Ghana, zegt de oppositie - politie zet traangas in

De Ghanese president Mahama, midden rechts, spreekt met verkiezingswaarnemers en leden van de regerende partij na een persconferentie op de presidentiële residentie in Accra. Foto AP / Christian Thompson

De oproerpolitie heeft traangas ingezet in Ghana om meer dan tweehonderd aanhangers van de oppositie uiteen te drijven. Ze protesteren tegen de eerste resultaten van de presidentsverkiezingen. De oppositie denkt dat de verkiezingen frauduleus zijn verlopen.

Jongeren dragen stokken en roepen “Wij willen gerechtigheid”. Ze kwamen bij elkaar nadat een woordvoerder van de oppositiepartij Nationale Patriottische Partij (NPP) zei dat medewerkers van de verkiezingen met de resultaten hebben geknoeid.

De kiescommissie heeft nog niet officieel een winnaar bekend gemaakt, maar volgens lokale media heeft president John Dramani Mahama zijn rivaal Nana Akufo-Addo van de NPP verslagen met iets meer dan vijftig procent, schrijft Reuters.

Update 23:00 uur: De kiescommissie heeft zojuist bekend gemaakt dat Mahami inderdaad heeft gewonnen.

Sinds 1992 verlopen verkiezingen Ghana eerlijk en zonder geweld

De Ghanese kiescommissie liet weten nog geen formele klacht van de oppositie te hebben ontvangen. Waarnemers van het samenwerkingsverband van West-Afrikaanse staten Ecowas berichtten gisteren dat de verkiezingen ondanks enkele haperingen over het algemeen eerlijk en vrij waren verlopen.

Onze correspondent Pauline Bax schreef vrijdag in NRC Handelsblad dat het Ghana al sinds 1992 lukt om eerlijke en geweldloze verkiezingen te organiseren waarvan de uitslag door alle kandidaten wordt aanvaard:

“Het is de beste pr die een Afrikaans land zich maar wensen kan. Nationalistisch Ghana voelt zich dan ook ver verheven boven de crisislanden in de regio. Het wordt in die uitzonderingspositie gesterkt door miljarden dollars hulpgeld en staatsbezoeken van leiders als president Barack Obama en China’s Hu Jintao. Democratie wordt gul beloond.”

Verkiezingen op sommige plaatsen verlengd

Bij veel stembureaus was er vrijdag oponthoud doordat stemmateriaal te laat arriveerde en machines om de biometrische gegevens van kiezers te registreren kapot gingen. Op sommige plaatsen werden de verkiezingen daarom tot gisteren verlengd.

Mahama promoveerde in juli van vicepresident tot president toen president John Atta Mills plotseling overleed. Akufo-Addo nam ook deel aan de vorige verkiezingen in 2008. Hij verloor toen met minder dan een procent van de stemmen verschil van Mills.

    • Mirjam Remie