Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

NRC in Amsterdam

Handelsblad NRC of NRC Handelsblad?

1 oktober 1970 is een historische dag in de geschiedenis van de Nederlandse journalistiek.  Want die dag verscheen de eerste editie van de opvolger van het Algemeen Handelsblad, gesticht in 1828, en de Nieuwe Rotterdamsche Courant, die voor het eerst in 1844 werd gepubliceerd. Opmerkelijk genoeg had de nieuwe krant in het noorden en in het zuiden van het land een andere naam. In Rotterdam en omstreken kregen de abonnees NRC Handelsblad in de bus. In het noorden viel Handelsblad NRC bij de lezers op de mat.  Rotterdammers vonden het normaal dat dé  ‘NRC’ voorop stond, voor Amsterdammers was het vanzelfsprekend dat hét ‘Handelsblad’ het eerste en voornaamste deel van de naam was. En de eerste gezamenlijke redactievergadering had plaatsgevonden in… het neutrale Den Haag.

Al bij het begin van onze krant, die sedert 1970 vanuit Rotterdam werd gemaakt, speelden lokale sentimenten dus een bijna vanzelfsprekende rol. De krant, die vanaf 1972 in heel Nederland de naam NRC Handelsblad kreeg, heeft nu eenmaal haar wortels in de twee grote steden van dit land. Maar samen met de fusiekrant ontstond een nieuwe ambitie voor deze krant. De hoofdredacteuren André Spoor, J.L. Heldring en Henk Hofland spraken ook de duidelijke ambitie uit om van de nieuwe krant niet een Rotterdamse of Amsterdamse maar een landelijke kwaliteitskrant te maken. ‘Een krant die haar lezers meer politiek nieuws, meer buitenlands nieuws en meer kunst en cultuur biedt dan enig andere krant’, schrijft historica Pien van der Hoeven in haar recente proefschrift over onze ontstaansgeschiedenis.

Tweeënveertig jaar nadat de redactie van het Handelsblad naar Rotterdam verhuisde, keren we dit weekeinde terug naar de hoofdstad van het land. En zoals we in Rotterdam geen Rotterdamse krant wilden zijn, willen we in Amsterdam geen Amsterdamse krant worden. Op het Rokin 65 verrees de jongste maanden een transparant en inspirerend NRC-gebouw. Waar de redactie en uitgeverij samen elke dag de landelijke en, jawel, internationale kwaliteitsjournalistiek van de 21ste eeuw willen heruitvinden. Op papier en digitaal. Voor lezers die nieuwsgierig en kritisch zijn, voor burgers die de wereld willen begrijpen en er actief willen aan deelnemen, voor mensen die hun mening willen vormen. We doen dit in het besef dat we maar naar de toekomst kunnen reiken omdat we op de schouders mogen staan van al onze voorgangers, in Rotterdam en Amsterdam. Ook in ons nieuwe gebouw van staal en glas zullen we die grote traditie koesteren, maar vooral vooruit blikken.

 

Met de verhuizing naar ons nieuwe gebouw brengen we de kranten en de sites daar waar de journalistiek waar wij voor staan thuis hoort: midden in de stad, in het hart van het maatschappelijk debat en in voortdurende dialoog met de mensen voor wie we het allemaal doen: u, de lezer.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.