Nederland verliest finale Champions Trophy, gaat met zilver naar huis

Klaas Vermeulen krijgt de bal op de borst en veroorzaakt hiermee een strafbal die door Jaap Stockmann (l) zal worden gestopt tijdens de finale tussen de mannen van Nederland en Australië bij de Champions Trophy in Melbourne. Foto ANP / Koen Suyk Klaas Vermeulen krijgt de bal op de borst en veroorzaakt hiermee een strafbal die door Jaap Stockmann (l) zal worden gestopt tijdens de finale tussen de mannen van Nederland en Australië bij de Champions Trophy in Melbourne. Foto ANP / Koen Suyk

De Australische hockeyers hebben voor de vijfde keer op rij de Champions Trophy gewonnen. In Melbourne werd Nederland in de finale met 2-1 verslagen. Kieran Govers velde met een golden goal in de eerste verlenging het vonnis over Oranje, dat lange tijd op de been werd gehouden door de uitblinkende doelman Jaap Stockmann.

Voor bondscoach Paul van Ass was het zijn derde nederlaag in de finale van een groot toernooi. Afgelopen zomer moest de olympische titel nog aan Duitsland gelaten geworden.

In een onderhoudende openingsfase was het Nederland dat voor het eerst gevaarlijk werd. Na achttien minuten opende Sander Baart de score door de eerste strafcorner van de wedstrijd hard binnen te pushen.

Australië liet het er niet bij zitten en schakelde een tandje bij. Nederland kwam nauwelijks nog van de eigen helft vandaan en moest regelmatig gevaar toestaan. Jaap Stockmann toonde echter aan een uiterst betrouwbare doelman te zijn. Toch moest de Nederlandse goalie na een halfuur de gelijkmaker toestaan. Een Australische strafcorner belandde bij toeval bij aangever Russell Ford, die vervolgens gelijkmaakte: 1-1.

Vlak voor rust vertolkte Stockmann een hoofdrol door een strafbal van Jamie Dwyer te stoppen. De tweede helft was van hetzelfde laken een pak. De Australiërs vielen vol overgave aan, maar slaagden er maar niet in Stockmann te passeren. De goalie vertolkte zeker vijf cruciale reddingen.

Aanvallend liet Nederland zich maar sporadisch gelden en met pijn en moeite werd de verlenging gehaald. Na vier minuten in de verlenging moest Nederland alsnog het hoofd buigen. Govers speelde zich knap vrij en schoot met een harde schuiver Australië naar een verdiende zege.

    • Marije Willems