Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Messi maakt zijn 86e doelpunt: 40 jaar oude record Müller verbroken

Messi heeft vandaag het record van Der Bomber Müller verbroken: hij maakte zijn 86e doelpunt van het jaar.
Messi heeft vandaag het record van Der Bomber Müller verbroken: hij maakte zijn 86e doelpunt van het jaar. Foto AFP / George Guerrero

Het leek niet te evenaren, maar het is hem gelukt. Lionel Messi heeft het veertig jaar oude record van de Duitser Gerd Müller verbroken. De aanvaller van Barcelona heeft zojuist voor de 86e keer in een kalenderjaar gescoord in een wedstrijd tegen Real Betis.

De Argentijnse voetbalvirtuoos scoorde tweemaal waardoor Barcelona op 2-0 kwam te staan in de vijfentwintigste minuut van de wedstrijd. Zijn eerste doel was een solo in de zestiende minuut - daarmee evenaarde hij Müllers record…


Real Betis 0-1 Barcelona door goalsarena2012

… en negen minuten later wist hij het al te verbreken:


Betis 0-2 Barcelona door simaotvgolo12

Woensdag leek het record voor Messi nog ver weg toen hij geblesseerd uitviel in de Champions Leaguewedstrijd tegen Benfica.

Der Bomber scoorde 85 keer in 1972

Messi scoorde dit jaar 74 keer voor Barca en 12 keer voor Argentinië. Dat is meer dan het totaal van ‘Der Bomber’ Müller voor Bayern München en Duitsland in 1972: hij schoot 85 keer raak.

Bekijk hier alle 86 goals van Messi in één video:

In het seizoen van 2011-2012 scoorde Messi 73 keer voor Barcelona, waarmee hij Müllers mijlpaal van 67 doelpunten voor Bayern München in 1972-1973 verbrak. Hij zette in het vorige seizoen ook een record neer in de Spaanse competitie van vijftig doelpunten.