Terugkijken: zoon van Richard Nieuwenhuizen spreekt voor stille tocht

De vlag hangt halfstok bij amateurvoetbalclub SC Buitenboys na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vandaag is in Almere een stille tocht gehouden voor de vorige week overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zijn zoon, Alain Nieuwenhuizen, sprak voorafgaand aan de tocht.

De grensrechter van de club Buitenboys werd tegen zijn hoofd geschopt en geslagen door drie spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Maandag bezweek hij aan zijn verwondingen.

Zijn geëmotioneerde zoon betrad als eerste het podium en sprak de duizenden toeschouwers toe.

“Op een ding was je vooral tegen, en dat was een grote mond op het veld. En laat staan zinloos geweld. We zullen je missen pappa. Rust zacht. En laten we een ding onthouden: in Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord.”

Ook Jorritsma en Van Praag gaven een toespraak

Ook een schoonzus van Nieuwenhuizen betrad het podium en sprak zich uit voor een betere wereld waarin mensen hun verantwoordekijkheid nemen.

“Door meer respect te tonen, onze jeugd te leren om zonder agressie conflicten op te lossen. Liefdevoller met elkaar en de wereld omgaan, elkaar helpen als het niet lekker loopt.”

Burgemeester Annemarie Jorritsma zei dat het voorval breder is dan alleen een probleem van de voetbalwereld.

“Machteloos was het eerste woord dat bij me opkwam, als ik denk aan alles wat ik de afgelopen dagen heb gezien, gehoord, en meegemaakt. Opeens staat het leven stil.”

KNVB-voorzitter Michael van Praag riep op om in de spiegel te kijken, zodat we in de toekomst dit soort gebeurtenissen kunnen voorkomen.

“Voetbal is emotie. Maar voetbal is ook winnen en verliezen. Dat moet je allebei kunnen. Anders pas je niet in deze sport.”

    • Mirjam Remie