Verkiezingen Italië mogelijk in februari - afwachten reactie financiële markten

De Italiaanse president Giorgio Napolitano wacht af hoe de internationale financiële markten reageren op het besluit van premier Mario Monti om af te treden. Monti liet de president gisteren weten dat hij zijn functie wil neerleggen als het parlement zijn begroting heeft goedgekeurd, wat over een week of twee wordt verwacht.

Premier Mario Monti op de Wereld Politiek Conferentie in Cannes gisteren. Hij maakte gisteren bekend te willen aftreden omdat hij niet genoeg steun meer heeft in het parlement.
Premier Mario Monti op de Wereld Politiek Conferentie in Cannes gisteren. Hij maakte gisteren bekend te willen aftreden omdat hij niet genoeg steun meer heeft in het parlement. Foto Reuters / Eric Gaillard

De Italiaanse president Giorgio Napolitano wacht af hoe de internationale financiële markten reageren op het besluit van premier Mario Monti om af te treden. Mogelijk zullen er al in februari vervroegde verkiezingen worden gehouden.

Monti liet de president gisteren weten dat hij zijn functie wil neerleggen als het parlement zijn begroting heeft goedgekeurd, wat over een week of twee wordt verwacht. Monti kondigde zijn vertrek aan nadat hij in het parlement cruciale steun was kwijtgeraakt voor bezuinigingsmaatregelen die het vertrouwen hadden hersteld dat Italië de schuldencrisis in de eurozone zou doorstaan.

Beleid Monti zorgde juist voor vertrouwen in Italië

Napolitano stelde de econoom Monti vorig jaar juist aan om de financiële markten weer vertrouwen in Italië te geven en het land uit het slop te halen. Monti was de vervanger van Silvio Berlusconi, wiens verzet tegen bezuinigingen voor grote onrust had gezorgd op de financiële markten. Nu Monti afreedt, is de zekerheid van zijn beleid verdwenen. Daar zouden de markten weleens negatief op kunnen reageren. Op de vraag van journalisten of de president zich daarover zorgen maakt, zei hij:

“Wij zullen afwachten wat de markten doen.”

Er wordt druk gespeculeerd dat Monti als kandidaat-premier wil meedoen aan de verkiezingen, die mogelijk al in februari worden gehouden. Op een vraag daarover van een Italiaans dagblad ging Monti echter niet in.

Berlusconi gaat weer de politiek in

Slechts een paar uur voordat Monti zijn aftreden bekend maakte, liet Berlusconi weten zich verkiesbaar te stellen voor een vierde termijn als premier. Hij vertrok in november 2011 omdat hij het land niet uit de crisis kon redden. Monti volgde hem op met een zakenkabinet. Onder zijn leiding kroop Italië het afgelopen jaar op uit de financiële problemen.

http://www.youtube.com/watch?v=IPsB1acodQU