Illegale jongere mag mbo-stage lopen

AMERSFOORT - MBO-school Hoornbeeck in Amersfoort. De school werd woensdag uitgeroepen tot de beste brede mbo-school van Nederland. De school scoort een dikke zeven in de Keuzegids 2011. ANP ILVY NJIOKIKTJIEN Een MBO-school in het midden van het land. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Illegale jongeren mogen voortaan stage lopen als dat nodig is om hun mbo-opleiding te voltooien. Het kabinet vindt de huidige situatie onwenselijk en daarom wordt de wet aangepast, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in een Kamerbrief.

Illegale jongeren mogen nu nog geen stage lopen omdat daar een tewerkstellingsvergunning voor nodig is. Die wordt niet verleend aan illegalen. Veel opleidingen kunnen echter alleen maar met een stage worden voltooid. Dat botst met het recht op onderwijs dat jongeren hebben.

Een inmiddels 21-jarige mbo-student had daarom een zaak tegen de staat aangespannen en bij de rechtbank in Den Haag zijn gelijk gehaald. Asschers voorganger, Henk Kamp (VVD) was namens de staat in hoger beroep gegaan. Asscher trekt het hoger beroep nu in.

Het hoger beroep was volgens Asscher bedoeld om duidelijk te krijgen of de Nederlandse regels inderdaad botsen met internationale regels over recht op onderwijs. Door de wetswijziging is nu volgens hem zeker dat het recht op onderwijs niet wordt geschonden en is een hoger beroep niet meer nodig.

Asscher maakt een uitzondering op de tewerkstellingsvergunningplicht, maar die geldt alleen als de illegaal voor zijn achttiende aan de mbo-opleiding is begonnen. Ook mag hij geen stagevergoeding krijgen. Aan de stage mag geen verblijfsrecht worden ontleend en vreemdelingen kunnen tijdens hun stage nog steeds het land uit worden gezet.

De wetswijziging gaat in juli volgend jaar in. De Inspectie SZW controleert momenteel niet of bedrijven illegale jongeren stage laten lopen. Die praktijk wordt voortgezet tot de nieuwe regelgeving ingaat.

    • Marije Willems