Duizenden mensen in Almere voor stille tocht grensrechter

Duizenden mensen hebben in Almere meegedaan aan een stille tocht voor de vorige week overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. De stoet liep zo’n drie kilometer in de stromende regen met fakkels en rode rozen naar het clubterrein van Buitenboys, de club van Nieuwenhuizen.

Er waren tussen de tien- en twaalfduizend mensen aanwezig. Van tevoren zei burgemeester Jorritsma op zo’n twintigduizend deelnemers te rekenen. Vermoedelijk heeft het slechte weer ervoor gezorgd dat dat aantal niet is gehaald.

Marcel Haenen, journalist van NRC Handelsblad, was bij de stille tocht aanwezig.

“Het meest aangrijpende moment was de toespraak van zijn zoon, Alain. Het was verschrikkelijk weer, maar ondanks die Siberische omstandigheden zijn er toch nog duizenden mensen op af gekomen. Het was een heel gemengd publiek: het was geen ‘wit evenement’. Er waren veel gezinnen met kinderen. De voetbalteams die meeliepen hadden hun tenue aan.”

Zoon grensrechter zorgde voor meest aangrijpende moment

Voorafgaand aan de tocht sprak onder meer de zoon van Richard Nieuwenhuizen, Alain Nieuwenhuizen:

“Op een ding was je vooral tegen, en dat was een grote mond op het veld. En laat staan zinloos geweld. We zullen je missen pappa. Rust zacht. En laten we een ding onthouden: in Nederland heeft zinloos geweld nooit het laatste woord.”

De woorden van Alain Nieuwenhuizen zijn hier terug te luisteren.

Jorritsma: hij heeft zijn hobby met de dood moeten bekopen

Ook Annemarie Jorritsma, de burgemeester van Almere, gaf een toespraak:

“Afgelopen zondag is hier iets verschrikkelijks gebeurd in Almere. Richard stond als grensrechter, als vrijwilliger, langs de lijn. En we weten dat hij zijn hobby, zijn passie, met de dood heeft moeten bekopen.

Machteloos was het eerste woord dat bij me opkwam, als ik denk aan alles wat ik de afgelopen dagen heb gezien, gehoord, en meegemaakt. Opeens staat het leven stil.”

KNVB-voorzitter Michael van Praag:

“Voetbal is emotie. Maar voetbal is ook winnen en verliezen. Dat moet je allebei kunnen. Anders pas je niet in deze sport.”

Tocht was alleen voor mensen uit Almere

De familie van Nieuwenhuizen had alle voetbalverenigingen uit Almere gevraagd mee te lopen. In het radioprogramma TROS Kamerbreed riep Jorritsma mensen uit de rest van het land op om vooral niet naar Almere te komen. In de tocht liepen minister Schippers, KNVB-voorzitter Michael van Praag en andere sportbestuurders mee. Ook Jorritsma liep mee in de tocht.

De grensrechter werd vorige weekend tegen zijn hoofd geschopt en geslagen door drie spelers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten. Maandag bezweek hij aan zijn verwondingen.

Tienduizenden amateurwedstrijden afgelast

In het hele land is gisteren en vandaag bij amateurvoetbalclubs stilgestaan bij het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Veel clubs hebben gehoor gegeven aan de oproep van de KNVB om bijeenkomsten te organiseren over het drama. De KNVB besloot dinsdag al dat alle 33.000 amateurwedstrijden die dit weekend gespeeld zouden worden niet door zouden gaan. In de Eredivisie wordt voor elke wedstrijd een minuut stilte gehouden.

    • Mirjam Remie