Honderd miljoen dollar per maand voor Palestina van Arabische landen

De Palestijnse President Mahmoud Abbas op een foto van 16 november, op een bijeenkomst van de Palestijnse leiders in Ramallah. Foto AP / Majdi Mohammed

Arabische landen zijn overeengekomen om de Palestijnse Autoriteit maandelijks van honderd miljoen dollar (ruim 75 miljoen euro) te voorzien als “financieel vangnet”. Ze willen zo de regering van Mahmoud Abbas helpen een economische crisis af te wentelen, die dreigt nu de Palestijnen een hogere VN-status hebben gekregen. Dat schrijft persbureau Reuters.

Israël heeft het opwaarderen van de Palestijnse staat tot ‘staat die geen lid is’ meteen hard afgestraft. Het land gaat door met het bouwen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, zo liet het daags na de beslissing van de VN weten. Een paar dagen daarna zei Israël ook de belastingen niet meer uit te betalen, om een uitstaande elektriciteitsrekening van de Palestijnen te innen.

Onduidelijk wie betaalt en hoe er wordt betaald

In een verklaring na een bijeenkomst in Doha riepen de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken op voor “onmiddellijke implementatie” van een resolutie die werd aangenomen op een Arabische top in Baghdad in maart, waarin werd opgeroepen tot betalen van honderd miljoen dollar per maand als financieel vangnet voor de Palestijnen. Maar de verklaring gaf geen details hoe het geld moet worden betaald, en, belangrijker: wie het gaat betalen.

‘Palestijnse economie zal verslechteren’

De Wereldbank en het IMF zeiden in september al dat de Palestijnse economie zal verslechteren, tenzij buitenlandse sponsoring toeneemt en Israël minder probeert om ontwikkeling tegen te houden. In een ander rapport voorspelt de Wereldbank een begrotingstekort van 1,5 miljard dollar. Donorgelden kunnen slechts 1,14 miljard van dit tekort dekken, schrijft Reuters.

Afgelopen donderdag zei het Palestijnse kabinet tijdens een ontmoeting in de stad Ramallah dat er maandelijks 240 miljoen dollar nodig is om het tekort dat ontstaat door Israëls beslissing te dekken. Het geld is ook nodig omdat een deel van het eerder beloofde donorgelden niet is overgemaakt.

Palestijnse ambtenaren hebben hun salaris van november nog niet

De Palestijnse Autoriteit oefent minimaal zelfbestuur uit in de Westelijke Jordaanoever en ontvangt het grootste deel van zijn gelden van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de Arabische staten. Maar de afgelopen jaren hebben de Arabische landen minder geld geschonken, waardoor salarissen van ruim 150 duizend ambtenaren niet konden worden betaald. Zo hebben de ambtenaren nog steeds hun salaris van november niet.

De Arabische ministers hebben daarnaast opgeroepen tot een donorconferentie om te praten over manieren om het Palestijnse volk te helpen en de Gazastrook te reconstrueren. Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani van Qatar beloofde tijdens een bezoek aan Gaza in oktober vierhonderd miljoen dollar, maar de recente gevechten hebben het stuk land nog meer vernietigd.

    • Mirjam Remie