PSV nieuwe koploper Eredivisie na zege tegen FC Twente

Bij iedere wedstrijd in de Eredivisie werd dit weekend een minuut stilte gehouden voor de vorige week door geweld omgekomen grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Deze jongens zitten bij PSV - FC Twente en hebben de posters van de KNVB meegenomen. Foto ANP / Marcel van Hoorn

PSV is de nieuwe koploper in de Eredivisie door winst tegen FC Twente met 3-0. In een knotsgekke wedstrijd tegen Roda JC heeft Marco van Basten met Heerenveen een zeker lijkende overwinning uit handen gegeven: 4-4. Feyenoord heeft vandaag uit tegen NAC met 2-2 gelijkgespeeld. Vitesse verloor in Venlo met 3-1 van het laag geklasseerde VVV.

PSV - FC Twente

De Eindhovenaren wonnen de topper tegen FC Twente met 3-0 en profiteerden bovendien van een verrassende 3-1 nederlaag van Vitesse tegen VVV-Venlo. De doelpunten van PSV werden gemaakt door Georginio Wijnaldum, Tim Matavz en Luciano Narsingh.

Met de zege komt voor PSV een einde aan een buitengewoon negatieve reeks tegen Twente. Liefst tien keer op rij wisten de Brabanders niet van hun angstgegner te winnen. Vorig seizoen werd op eigen veld tegen Twente een spectaculaire 6-2 nederlaag geleden.

PSV toonde geen ontzag voor Twente, dat als koploper aan de topper was begonnen, en nam direct het initiatief. Toch was de eerste grote kans voor de bezoekers. Kevin Strootman leed dom balverlies, maar de lob van Leroy Fer was net niet zuiver genoeg om dat af te straffen.

Zeven minuten voor rust opende PSV de score. Een voorzet van Narsingh verraste drie verdedigers van Twente en werd alleen op waarde geschat door Wijnaldum. Na een grote kans van Dusan Tadic in de 49e minuut had Twente weinig meer in de melk te brokkelen.

PSV besliste het duel ondanks een handvol opgelegde kansen pas in de laatste tien minuten. Matavz werd in de tachtigste minuut uitstekend bediend door Kevin Strootman en bekroonde zijn basisplaats met een doelpunt. Narsingh maakte er in de 82e minuut na een mooie combinatie met Matavz ook nog 3-0 van.

PSV gaat aan kop met 36 punten uit zestien wedstrijden. Vitesse en FC Twente hebben twee punten minder. Ajax volgt met een achterstand van drie punten op de vierde plaats.

VVV - Vitesse

Vitesse is er dus niet in geslaagd de koppositie in de Eredivisie te pakken. Voor de club is het na zeven uitzeges op rij pas het eerste puntverlies dit seizoen op vreemde bodem. De nederlaag kan Vitesse zelfs de tweede plaats kosten. PSV heeft zondag thuis aan een punt tegen koploper FC Twente genoeg om de Arnhemmers te passeren. Bij een zege is PSV de nieuwe nummer één.

Niets wees er aanvankelijk op dat Vitesse in Limburg een zware middag zou krijgen. Marco van Ginkel zette de bezoekers al na tien minuten met een knappe uithaal op voorsprong, waarna Vitesse kans op kans kreeg op een tweede treffer. Renato Ibarra was er met een schot op de onderkant van de lat het dichtste bij.

Pas diep in de eerste helft kroop VVV uit zijn schulp. Het leverde direct een dikke kans op voor Ricky van Haaren. Vijf minuten voor rust kwam de gelijkmaker er alsnog. Yuki Otsu, die vlak daarvoor de geblesseerde Oguzhan Türk was komen vervangen, scoorde uit de rebound na een schot van Bryan Linssen.

Wilfried Bony zorgde vroeg in de tweede helft met een gevaarlijke kopbal voor de laatste opleving van Vitesse. Daarna was het echter VVV dat de klok sloeg. Linssen zette de thuisploeg in de 55e minuut met een schot van buiten het strafschopgebied op voorsprong, Robert Cullen bepaalde na een counter tien minuten voor tijd de eindstand op 3-1.

Voor Vitesse is het de tweede nederlaag van het seizoen. AZ zorgde eind oktober voor de primeur. VVV, dat de tweede thuiszege boekte, doet goede zaken in de strijd onderin de Eredivisie. De club stijgt ten koste van NAC Breda van de zestiende naar de vijftiende plaats

Feyenoord - NAC

In het Rat Verlegh Stadion zette Graziano Pellè de bezoekers al na vijf minuten op een 1-0 voorsprong. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg door een kopbal van Kees Luijckx op gelijke hoogte. In de tweede helft bracht Lex Immers door een benutte penalty de Rotterdammers weer op voorsprong, waarna Nemanja Gudelj de eindstand bepaalde op 2-2. Beide ploegen eindigden de wedstrijd met tien man.

Feyenoord, zonder de geblesseerde routinier Joris Mathijsen en jongeling Jean-Paul Boëtius, begon het duel sterk met een vroeg doelpunt van Pellè. Uit een hoekschop van Ruben Schaken schoot Wesley Verhoek op het doel, waarna de Italiaanse spits de bal per toeval voor zijn voeten kreeg. Dat hij de bal met zijn arm controleerde, bleef onbestraft. Kees Luijckx maakte in de 23e minuut uit een corner gelijk.

Na een halfuur kreeg Feyenoord een fikse tegenvaller te verwerken door twee gele kaarten voor Daryl Janmaat binnen de minuut. Met een man meer kreeg NAC weliswaar enkele goede kansen, maar de 2-1 bleef uit. Een kwartier voor tijd werd de thuisploeg zelf ook gereduceerd tot tien man. Eric Botteghin hield Pellè vast in het strafschopgebied en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart en een penalty tegen. Immers maakte vanaf de stip geen fout.

De voorsprong van Feyenoord bleef deze keer slechts twee minuten op het scorebord staan. Opnieuw deed een corner van NAC de Rotterdammers de das om. Deze keer was het Gudelj die zijn hoofd goed tegen de bal zette en daarmee zijn vader zijn tweede punt als hoofdtrainer bezorgde.

Feyenoord behoudt ondanks het puntenverlies de vijfde plaats in de Eredivisie vast, maar ziet wel nummer vier Ajax verder weglopen. NAC zakt een plaats en staat nu zestiende.

Heerenveen - Roda JC

De Friezen stonden veruit het grootste deel van de Eredivisiewedstrijd aan de leiding, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een punt. De 4-4 werd een minuut voor tijd op schitterende wijze gemaakt door Roda-invaller Guus Hupperts.

Het verspelen van de zege was een flinke streep door de rekening van Van Basten. De voormalig bondscoach kon een succesje wel gebruiken, nu de kritiek op zijn functioneren is toegenomen. Heerenveen pakte uit de voorgaande vier wedstrijden slechts een punt.

In februari werkten Heerenveen en Roda een inmiddels beruchte wedstrijd in de sneeuw af. Het kolderieke duel eindigde uiteindelijk in 4-3 voor de Friezen. Ditmaal ontbrak de sneeuw in het Abe Lenstra Stadion, maar spectaculair was de ontmoeting wederom.

Heerenveen ging vrijwel de gehele wedstrijd aan de leiding, maar geen enkel moment kon Van Basten rustig op de bank zitten. Elke keer als zijn ploeg een comfortabele voorsprong nam, kwam Roda weer terug.

Na 25 minuten kwam de thuisploeg voor het eerst op voorsprong. Na de eerste serieuze aanval van de middag opende Filip Djuricic de score. De Serviër kreeg daarbij wel wat hulp van Roda-doelman Filip Kurto. Heerenveen kon niet lang genieten van de 1-0, want tien minuten later maakte Sanharib Malki de gelijkmaker.

Het mooiste moment van de eerste helft werd tot het einde bewaard. Vlak voor rust zette Rajiv Van La Parra Heerenveen met een schitterende stift opnieuw op voorsprong. Na rust startte Roda furieus en kreeg het binnen drie minuten drie grote kansen op de gelijkmaker.

Waar de bezoekers de kansen om zeep hielpen, sloeg Heerenveen aan de andere kant wel toe, via Alfred Finnbogason: 3-1. Groot was de mentale veerkracht die Roda vervolgens toonde. Eerst maakte Bart Biemans de 3-2 en zelfs na de 4-2 van Van La Parra bleven de Limburgers erin geloven. Uiteindelijk werd Roda voor die mentaliteit beloond. Malki scoorde 4-3, waarna Hupperts met een schitterende knal in de bovenhoek de gelijkmaker aantekende.

Met de puntendeling schieten beide ploegen weinig op. Zowel Heerenveen als Roda blijft in de onderste regionen van de Eredivisie hangen. Heerenveen staat dertiende met vijftien punten. Roda neemt met vier punten minder zelfs de gedeelde laatste plaats in.

De wedstrijdverslagen werd verzorgd door persbureau Novum.

    • Marije Willems