Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Dekker zegt niet welke programma’s publieke omroep moet schrappen

Welke programma’s op de publieke omroep moeten worden geschrapt wil staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker niet zeggen. Wie dat moet gaan bepalen is ook nog niet helemaal helder, bleek in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Sander Dekker tijdens een Kamerdebat eerder deze week. Foto ANP / Evert-Jan Daniels
Sander Dekker tijdens een Kamerdebat eerder deze week. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Sander Dekker tijdens een Kamerdebat eerder deze week. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Welke programma’s op de publieke omroep moeten worden geschrapt wil staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker niet zeggen. Wie dat moet gaan bepalen is ook nog niet helemaal helder, bleek in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag, zo meldt persdienst Novum.

In de uitzending ging Dekker niet in op de vraag voor welke programma’s volgens hem geen plaats meer is bij de publieke omroepen. Hij gaf aan dat hij dat niet zelf gaat bepalen, maar ‘de mensen in Hilversum’. Daarop werd hem uitgelegd dat er 21 omroepdirecteuren zijn. Gevraagd of die de besluiten gaan nemen, antwoordde Dekker dat hij de directeuren met de raad van bestuur van de publieke omroep een ‘centralere taak’ wil geven.

Toen Jinek vroeg hoeveel mensen het dan gaan bepalen, ging hij te rade bij presentator Mart Smeets, die ook te gast was. Die kon hem echter niet helpen. Dekker:

“Maar er zitten in ieder geval heel deskundige programmamakers bij.”

‘Er werken voornamelijk grijze oude mannen’

Smeets legde vervolgens uit dat er voornamelijk ‘grijze oude mannen’ werken, waarop Jinek vroeg hoe die de variëteit moeten waarborgen. “Daar heb je precies de kern te pakken van waar we het de komende tijd over gaan hebben”, ontweek Dekker.

De omroepplannen van de staatssecretaris stuitten donderdag al op scepsis van de oppositie. Dekker wil onder meer dat omroepen niet langer hun budget krijgen toebedeeld op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit van de programmering. De oppositie was kritisch dat de omroepen meer kwaliteit met minder geld moeten leveren. Ook is niet duidelijk hoe die kwaliteit moet worden gemeten.

Smeets wees erop dat kijkcijfers niets over kwaliteit zeggen, waarop Dekker bevestigend antwoordde.

Bekijk de volledige uitzending terug:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.