Zon, vorst, sneeuw en ijzel

Na een lokaal extreem koude nacht wordt deze zaterdag een prachtig zonnige winterdag met weinig wind. Diep landinwaarts stijgt de temperatuur naar rond min 2 graden, maar omdat er zaterdagmiddag een zwak tot matig westelijk windje opsteekt, stijgt het kwik langs de westkust naar plus 2 of 3 graden.

Zaterdagavond gaat het kwik in de (zuid)oostelijke helft van het land nog flink onderuit, naar min 5 of min 6 graden, maar vanuit het noordwesten neemt de bewolking toe. De storing die dat veroorzaakt, zal ten noorden van ons land langstrekken en voert dooi mee.

Zondagnacht volgt sneeuw, bij een aantrekkende zuidwestenwind. Nog voor de ochtend gaat de sneeuw in regen over. Die kan op een bevroren ondergrond onmiddellijk ijzel veroorzaken.

De temperatuur loopt echter snel op en zondagmiddag wordt het 4 graden in het oosten tot 8 langs de westkust, bij een matige tot krachtige wind uit west tot zuidwest.

De storing trekt naar de Duitse Bocht en vandaar verder naar het zuidoosten. Hierdoor draait maandag de wind in Nederland naar het noordwesten en vallen een paar buien die later winters van karakter worden. Het wordt rond 5 graden.

Daarna draait de wind naar het noordoosten en gaat het kwik weer omlaag. Dinsdag en woensdag zijn meest bewolkte dagen en soms valt er een sneeuwbuitje. Daarbij vriest het woensdag opnieuw licht.