werkpak

‘Met smaak kom je verder dan met geld’

Amsterdam 2-11-2012 Werkpak: Jacob Schoenmaker Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Jacob Schoenmaker (1972), beurscommentator bij RTL Z, econoom.

„Mijn vriendin is gek op shoppen, dus op regenachtige zondagmiddagen breng ik regelmatig meer tijd dan me lief is door in outletcentra. Zodoende kom ik óm in de kleding. Ik heb zelfs een echte walk-in closet.

„Bij RTL Z kom ik maar tot mijn middel in beeld, dus ik kan gerust een korte broek aantrekken. We maken er onderling een sport van om er onder de gordel zo shabby mogelijk uit te zien. Omdat ik met de motor naar de beurs kom, draag ik meestal jeans.

„Het colbert en de das zijn van Suit Supply en stammen uit de tijd dat RTL nog een afdeling met stylisten had en we met de creditcard van de zaak mochten gaan winkelen. Die afdeling is inmiddels wegbezuinigd. Nu staat er in de studio een kledingrek met een aantal colberts en dassen waar ik zelf een set uit kies. Daar besteed ik niet veel tijd aan. Ik ben meer met mijn verhaal bezig, dan met welke das ik draag.

„De kijkers zijn juist wel erg met mijn uiterlijk bezig. Laatste mailde iemand: is de kapper van de heer Schoenmaker soms met pensioen? Daar moet ik hard om lachen. Ik denk dat ik van iedereen bij RTL het minste tijd kwijt ben aan mijn haar. Als ik mijn motorhelm afzet, zit het zo.

„Deze sneakers heb ik in de Kalverstraat gekocht, bij Footlocker. Het horloge is van Prisma en kostte maar 40 euro. Duurder wil ik ze niet hebben. Ik vind een horloge vervelend zitten en doe ’m halverwege de dag af, waardoor ik er nogal eens een kwijtraak.

„Ik geef veel lezingen en draag dan altijd een net pak. Ik heb er zo’n twintig en het grootste deel komt bij Suit Supply vandaan, dat blijft een fijne winkel. Een mooi pak hoeft niet duur te zijn: voor 500 euro ben ik meestal wel klaar. Zeker als je zoals ik standaard confectiematen hebt en outletwinkels uitpluist. En op tv komt polyester soms beter over dan lamswol. Ik heb wel eens een colbertje voor 50 euro gekocht dat er perfect uitzag op tv. Ik ben ervan overtuigd dat je met smaak verder komt dan met geld.”

    • Nathalie Wouters