Waarom de een wel rijk wordt en de ander niet

Mijn broer heeft veel vermogen opgebouwd. Dat zou ik ook willen, maar ik hou tot mijn verbazing nooit geld over, zelfs niet als ik even hard werk als hij. Waarom wordt de een nou rijk en de ander niet?

Rijk zijn is de geheime droom van velen. Maar hoe word je rijk? Talloze, vooral Amerikaanse auteurs helpen je met boeken als Get Rich, Automatic millionaire of Think and Grow Rich. Een van mijn favorieten is Secrets of the Millionaire Mind van T. Harv Eker, omdat het helder en praktisch is. Volgens Eker – zelf steenrijk natuurlijk – begint rijk worden in je hoofd. De rijken, zo legt hij uit, denken anders dan de niet-rijken. En omdat gedachten leiden tot emoties, en emoties tot daden, bepaalt je geest uiteindelijk je lot. Meestal gaat dat onbewust. Zo zal iemand die zich niet kan voorstellen rijk te zijn, het zelden schoppen tot miljonair.

Het geheim van rijk worden, is te denken en doen als een miljonair. Zo zien de rijken kansen, terwijl niet-rijken obstakels zien. Rijken bewonderen andere rijken; niet-rijken nemen de rijken hun welvaart kwalijk. Rijken denken groot; niet-rijken denken klein. Rijken doen alles om rijk te zijn; niet-rijken dromen slechts van overvloed. Rijken creëren hun leven zelf, niet-rijken overkomt het leven. Rijken promoten zichzelf en hun waarde; niet-rijken haten verkopen en promotie. Rijken richten zich op hun vermogen; niet-rijken op hun inkomen. Rijken beheren hun geld goed; niet-rijken (laten) hun geldzaken goed verknallen. Rijken laten zich niet weerhouden door angst, niet-rijken wel. Rijken leren voortdurend; niet-rijken denken alles al te weten.

Je denktrant noemt Eker je financiële blauwdruk. Dat zit niet in je genen. Het wordt je aangeleerd. Was pa gokverslaafd? Vonden je ouders de rijken hebzuchtige varkens? Klaagden ze over hun inkomen en schulden? Mochten jullie niet praten over geld? Dan associeer jij geld vaak met moeilijkheden, pijn of een taboe. Onbewust distantieer je je van het slijk der aarde. Rijk worden, zit er dan niet in. Door je weerzin tegen geld staat je financiële thermostaat te laag. Dat is de hoeveelheid geld die je onbewust haalbaar acht. Voor velen is dat het modale salaris. Dat ben je nu eenmaal gewend. Wie geld echt vervelend vindt, zet zijn thermostaat onder nul. Deze mensen staan altijd rood. Soms gaan ze er nog prat op ook.

Eker geeft gekke oefeningen om je blauwdruk en thermostaat te herprogrammeren. Je moet schrijven, nadenken en echt willen veranderen, bijvoorbeeld door hardop te roepen dat je rijk wil worden en dat je onproductieve gedachten achter je laat.

De bedoeling is geld te gaan associëren met positieve dingen als een doel, een bijdrage of plezier. Dan zet je je thermostaat vanzelf hoger. Bijvoorbeeld op een miljoen. Je mag jezelf dan rekenen tot de 1,3 procent rijkste huishoudens van ons land. Succes!

Nieuwe vraag: Mijn buurvrouw heeft twee woekerpolissen lopen. Hoe kan ik haar helpen, zonder dat het haar (veel) kost? Mail uw antwoord en/of nieuwe vragen voor dinsdag aanstaande naar ericaverdegaal@nrc.nl.