Video: Soezen

De soes -het jonge neefje van de moorkop- is een ouderwets feestartikel. Cees Holtkamp maakt ze samen met zijn -toen zesjarige- kleindochter Stella. Wie soezen maakt, kan ze klassiek vullen met slagroom, er een soezentaart van maken of ze juist hartig maken met kaas. Die recepten staat hieronder. Ze komen uit Holtkamps standaardwerk De Banketbakker.


Ingrediënten:
100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
100 gram bloem
4 eieren

Werkwijze:
verhit al roerend het boter/melk/water mengsel tot het kookt
neem de pan van het vuur en klop er de bloem door
zet de pan daarna weer terug op laag vuur en blijf roeren, na ongeveer twee minuten is het deeg gaar. Haal de pan weer van het vuur en klop een voor een de eieren door het deeg, klop tot er een gladde massa ontstaan is en lepel die in een spuitzak. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spuit daar de bolletjes op. Schuif de plaat in een voorverwarmde oven van plm 210 graden en laat de soezen in ongeveer 20 minuten bakken.
Na afkoeling kunnen de soezen gevuld worden.
Doe de overgebleven soezen in een plastic zak, sluit die af en bewaar in de diepvries voor een volgende gelegenheid

Kaassoezen
Ingrediënten:
100 gram boter
100 gram water
100 gram melk
100 gram bloem
200 gram geraspte oude kaas
4 eieren


Werkwijze:
verhit al roerend het boter/melk/water mengsel tot het kookt
neem de pan van het vuur en klop er de bloem door
zet de pan daarna weer terug op laag vuur en blijf roeren, na ongeveer twee minuten is de het deeg gaar. Haal de pan weer van het vuur en klop een voor een de eieren door het deeg, klop tot er een gladde massa ontstaan is. Spatel de geraspte kaas door het deeg, gebruik (in gewicht) een deel kaas op twee delen deeg.
Spuit de deegbolletejes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif die in een oven van 190 graden. Haal de kaassoezen na twintig minuten uit de oven, laat ze afkoelen en serveer lauw.

Tip: kaassoezen kunnen goed ingevroren worden in een dichtgebonden plastic zak. Voor het serveren opwarmen in de oven

    • Ronald Hoeben