Uitgelicht zondag

Scene uit de film Antichrist (2009) Foto: Wild Bunch

Film

Romeo and Juliet (Franco Zeffirelli, 1968, GB/I). Populistische, maar bewonderenswaardige Shakespeare-verfilming, met bij het toneelstuk passende jeugdigheid van hoofdrolspelers Leonard Whiting (17) en Olivia Hussey (15) – meestal zijn die te oud. Met fraaie muziek van Nino Rota, mooie kostuums van Danilo Donati en het met een Oscar bekroonde camerawerk van Pasquale de Santis. Eén, 14.05-16.20u.

Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven, 1979, NL). Avontuurlijk kassucces naar autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfzema is genuanceerder dan hij op het eerste gezicht lijkt en is wel eens uitgeroepen tot de op Turks Fruit na beste Nederlandse speelfilm. Ook het heldendom heeft volgens Verhoeven zijn opportunistische kanten. De studenten Rutger Hauer en Jeroen Krabbé worden Engelandvaarder.RTL7, 20.00-23.10u.

Mon père, ce héros (Gérard Lauzier, 1991, F). Verstrooiende, vederlichte komedie. Gescheiden Gérard Depardieu brengt kerstvakantie op Mauritius door met 14-jarige dochter Marie Gillian. Zij maakt daar de ene leuke jongen wijs dat Depardieu haar minnaar is en de andere dat hij een ongeneeslijk zieke gangster zou zijn. Arte, 20.15-21.55u.

L’horloger de Saint-Paul (Bertrand Tavernier, 1974, F). Eerste van de zeven films die Tavernier zou maken met Philippe Noiret. Hier in de rol van een horlogemaker, in Lyon. Op een dag komt de politie hem vertellen dat zijn bijna volwassen zoon Bernard (Sylvain Rougerie) van moord verdacht wordt. Met Jean Rochefort als commissaris Guilboud.TV5, 21.00-22.45u.

Informatief

Van Bihar tot Bangalore: de kostbare bruidsschat. Jelle Brandt Corstius reist door India in een poging het land te begrijpen. Vandaag in Punjab, het land van de Sikhs, waar hij meer te weten wil komen over het raadselachtige tekort van twaalf miljoen meisjes in de laatste dertig jaar. Hij bezoekt er onder meer een weeshuis waar uitsluitend meisjes leven die soms zelfs na hun geboorte op een vuilnishoop waren gegooid.Ned.2, 20.25-21.20u.

Andere tijden: de moedermavo. Ton Remmers, directeur van de plaatselijke Ariënsmavo, komt in 1972 op het idee een dagschool voor moeders te stichten wanneer hij van een aantal van hen hoort dat ze eigenlijk weer willen leren. Remmers wil moeders juist dagonderwijs aanbieden omdat hun kinderen dan óók op school zitten. Maar volgens het ministerie van Onderwijs horen volwassenen bij het avondonderwijs. Drie jaar lang bestookt Remmers het ministerie met brieven, telefoontjes en bezoeken. Pas als blijkt dat nergens in de wet staat dat avondonderwijs ook per se in de avond gegeven moet worden gaat het ministerie overstag. Ned.2, 21.20-22.00u.

Oscar Niemeyer – A vida e um sopra. Documentaire uit 2007 van Fabiana Maciel over de spraakmakende Braziliaanse architect Niemeyer (1907) die afgelopen week overleed. Fabiana Maciel volgde de man gedurende tien jaar. De film blikt terug op de lange en vruchtbare carrière van dit icoon van de moderne Braziliaanse architectuur, tegen de achtergrond van de Braziliaanse geschiedenis in de voorbije eeuw. Centraal daarbij staan zijn vernieuwende bouwprojecten in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De hier al stokoude, maar nog altijd dynamische Niemeyer vertelt volop over zijn leven dat hij – zoals de titel suggereert – vaak omschrijft als een ademtocht. Canvas, 21.40-22.35u.

Amusement

Puro 43 Music Sessions. Racoon, Miss Montreal en Glennis Grace zingen eigen en andermans repertoire in Club Dauphine te Amsterdam. Ook drie aanstormende talenten staan met een eigen setlist op het podium. RTL8, 23.25-00.25u.