Spekman: gedrag opgestapte staatssecretaris Verdaas oerstom

Verdaas afgelopen donderdag op het moment dat hij zijn aftreden bekendmaakte. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

PvdA-voorzitter Hans Spekman is blij dat Co Verdaas deze week is afgetreden als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij noemde het gedrag van Verdaas in het radioprogramma TROS Kamerbreed “oerstom”.

“Ik vind het niet goed dat je dingen declareert die je niet gebruikt. Het is goed dat hij is gestopt”, zei Spekman. Volgens hem heeft Verdaas de moraal van de partij geschonden maar is zijn gedrag ook schadelijk voor de gehele politiek.

Van een royement binnen de partij is echter geen sprake. “Royeren doen we eigenlijk zelden”, aldus Spekman. Hij zei dat hij het in het verleden wel eens heeft gesuggereerd maar dat het in dit geval niet op zijn plaats zou zijn.

Verdaas (PvdA) trad donderdag af als staatssecretaris. Hij lag onder vuur vanwege zijn declaraties als gedeputeerde in Gelderland. Hij was een maand en een dag staatssecretaris. De verwachting is dat PvdA-leider Samsom de komende dagen zijn opvolger presenteert.

Kritiek vertrek Verdaas vooral probleem Rutte

Hoewel het vertrek van Verdaas op het eerste gezicht vooral pijnlijkt lijkt voor de PvdA en Samsom, straalde de kritiek op de gang van zaken rond zijn benoeming de afgelopen dagen vooral af op premier Rutte, schreef onze politiek redacteur Jeroen van der Kris gisteren in NRC Handelsblad:

Dat de oppositie zich massaal richtte op Rutte, is begrijpelijk. Wie daalt in de peilingen, is een willig slachtoffer – vraag maar aan Roemer. Bovendien gaat het hier om een zwakke plek: Rutte kreeg de afgelopen tijd vaker het verwijt onzorgvuldig en gemakzuchtig te zijn. En als formateur had hij ook formeel een hoofdrol bij benoemingen.