Snot, spuug of oorsmeer

„Het was nog best moeilijk”, zei de bedenker van de vragen van de Wetenschapsquiz Junior tegen Dr. Zeepaard.

None

Wat kun je het beste op je lippen smeren als je gebarsten lippen hebt: snot, spuug of oorsmeer? Kun je het beste op je tenen, op blote voeten of op naaldhakken over eieren lopen als je niet wilt dat ze breken?

Gekke vragen hè? Toch is steeds één van de drie antwoorden goed. De vragen komen uit de Nationale Wetenschapsquiz Junior die je tot en met 20 december op internet kunt invullen (het adres is nrch.nl/n2x zonder www). Je kunt er bijvoorbeeld een weekendje Texel met vier personen mee winnen, of een microscoop. Op Tweede Kerstdag komt de Nationale Wetenschapsquiz Junior op tv (om 17.05 uur op Nederland 3); dan kun je zien hoeveel vragen je goed had.

Het tv-programma wordt gepresenteerd door astronaut André Kuipers, kok André Amaro en door Diederik Jekel, die ook af en toe bij De Wereld Draait Door zit om wetenschap uit te leggen. Ze hebben het de afgelopen week opgenomen.

Diederik had André Kuipers nog nooit eerder ontmoet, vertelt hij aan de telefoon. “Maar ik kende hem natuurlijk al van de tv. En het was een feest om met hem samen te werken. Het is een heel aardige, lieve man.”

Diederik heeft de quizvragen bedacht. Dat was nog best moeilijk, vertelt hij – hij is eigenlijk al sinds de quiz van vorig jaar aan het nadenken. “Want een goede vraag voor de quiz moet leuk zijn, en je moet het antwoord niet makkelijk op kunnen zoeken, en de wetenschap moet het er over eens zijn welk antwoord goed is. En dan moet er het liefst ook nog een leuk proefje bij zijn dat je op televisie kunt laten zien.”

Gaan André, André en Diederik dan op tv snot, spuug en oorsmeer op hun lippen smeren? Diederik lacht: “Nee, dat niet. Maar er gaat wel iemand over eieren lopen, op de tenen, op blote voeten en op naaldhakken. Daar hebben we André Amaro voor genomen, want we dachten: die heeft verstand van eieren. En het bleek dat hij ook heel goed op naaldhakken kon lopen!”

    • Ellen de Bruin