Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schippers heeft ‘diep respect’ voor Buitenboys - gratis bussen naar stille tocht

Minister Edith Schippers. Foto ANP / Bas Czerwinski

Minister Edith Schippers heeft “diep respect” voor de wijze waarop voetbalclub sc Buitenboys is omgegaan met het afschuwelijke voorval vorig weekend waarbij grensrechter Richard Nieuwenhuizen om het leven kwam. Dat heeft haar woordvoerder gezegd op BNR Nieuwsradio.

Voorzitter Marcel Oost van sc Buitenboys had eerder vandaag op diezelfde radiozender gezegd dat de club erg boos was op de minister. Schippers suggereerde gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman dat niemand had ingegrepen bij de fatale mishandeling van de grensrechter. “Verbijsterend”, zei Schippers daarover.

De uitspraak van minister Schippers:

Volgens Oost is het absoluut niet waar dat er geen pogingen zijn gedaan de mishandeling te stoppen. De woordvoerder van Schippers stelde vandaag op BNR Nieuwsradio:

“Dat de tragische afloop niet voorkomen kon worden door omstanders, is een constatering. En uiteraard geen verwijt. Het maakt onderdeel uit van het maatschappelijke probleem waar we voor staan.”

Schippers en Oost hebben vanochtend over de zaak gesproken. Volgens Oost heeft de minister in een telefoongesprek gezegd dat zij nooit de bedoeling heeft gehad mensen te kwetsen en dat haar uitspraken verkeerd begrepen zijn. Volgens Oost gaf de minister echter geen antwoord op zijn vraag hoe zij het dan wel had bedoeld.

Gratis bussen naar stille tocht

Vanavond werd bekend dat Almere morgen gratis bussen zal inzetten om mensen naar de stille tocht voor grensrechter Richard Nieuwenhuizen te brengen

Burgemeester Annemarie Jorritsma verwacht dat zo’n twintigduizend mensen zullen deelnemen aan de tocht. In het radioprogramma TROS Kamerbreed riep Jorritsma mensen uit de rest van het land op om vooral niet naar Almere te komen.

De familie Nieuwenhuizen wil de stille tocht graag alleen met Almeerders en een aantal genodigden houden. Ook wordt gevraagd om geen spandoeken of fakkels mee te nemen.