Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rutte tijdens onderhandelingen op cruciale momenten onbereikbaar

Rutte donderdag tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer over het aftreden van staatssecretaris Co Verdaas. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Premier Mark Rutte was het afgelopen jaar tijdens onderhandelingen op cruciale momenten onbereikbaar voor politieke leiders met wie de VVD tot een akkoord moest komen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Ook heeft hij al in de zomer van 2011 binnenskamers laten weten dat hij, mocht zijn kabinet vallen, “nooit meer” in zee zou gaan met de PVV.

Dit alles blijkt uit gesprekken die NRC heeft gevoerd met vijf politieke leiders die het afgelopen jaar met Rutte en de VVD onderhandelden: Geert Wilders (PVV), Sybrand Van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Uit een reconstructie van het optreden van Rutte blijkt dat de VVD-leider tijdens politieke onderhandelingen nauwelijks met eigen oplossingen komt voor politieke problemen.

VVD liet CDA direct na val kabinet links liggen

Rutte en de VVD lieten het CDA binnenskamers al twee dagen na de val van zijn eerste kabinet, in april, vallen als politieke partner. Slob en Pechtold bevestigen deze lezing van Buma. Pechtold zegt dat toen al duidelijk werd dat Rutte aanstuurde op “een nieuwe coalitie”.

Rutte was volgens Buma, Pechtold en Slob tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord drie dagen vrijwel onbereikbaar. Buma zegt dat hij hem voor het eerst zag op een donderdag, toen de onderhandelingen over het Lenteakkoord na een halve week vrijwel rond waren. Volgens Buma kwam Rutte pas toen “even luisteren” naar de afgesproken maatregelen. Ook Pechtold en Slob zeggen dat zij die dagen vergeefs contact met hem zochten.

Rutte liet weten ‘nooit meer’ met PVV te willen samenwerken

Rutte liet tijdens de drie onderhandelingsrondes waarbij hij dit jaar betrokken was – het Catshuisberaad, het Lenteakkoord, de formatie met de PvdA – steeds met groot gemak voor de VVD uiterst gevoelige punten vallen. Zo was hij in het Catshuis bereid veel verder te gaan met bezuinigen op het woon-werkverkeer dan het CDA voor mogelijk hield.

Volgens Buma heeft Rutte al in de zomer van 2011, bij de opstelling van de begroting voor 2012, aan coalitiepartner CDA laten weten dat hij na zijn eerste kabinet “nooit meer” zou samenwerken met de PVV. Rutte vond de houding van Wilders tijdens de besprekingen niet constructief.

Lees meer over de rol van Rutte tijdens de politieke onderhandelingen van dit jaar in de reconstructie in NRC Weekend (ook via onze digitale editie).