Rondlopen tegen de zenuwen

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en bekijkt het belang van winnen vandaag de dag.

De Winnaar, Achterpagina 24-11-2012 Noah Overeem, knikkerkampioen
De Winnaar, Achterpagina 24-11-2012 Noah Overeem, knikkerkampioen

10-jarige Noah Overeem werd tweemaal Gemeentelijke knikkerkampioen

„Het kampioenschap knikkeren was niet ingewikkeld, maar wel spannend. Er deden 50 kinderen aan mee. Het begon met poulerondes waarin je driemaal tegen iemand anders speelde. Je kreeg elk vijf knikkers die in een potje moest knikkeren. Ik won maar twee van de vier potjes, ik was bijna uitgeschakeld dus werd wat zenuwachtig. Dan ga ik rondlopen. Na de poulerondes ging het eigenlijk vlot en werd ik rustig; in de knock-outfase schakelde ik iedereen uit. Ik had zelf gevraagd om aan deze wedstrijd deel te nemen. Ik knikker graag. Het is niet mijn favoriete spel – ik speel liever op de iPad – maar knikkeren is leuk en ik had vorig jaar al eens deelgenomen én gewonnen dus wilde het nog een keertje proberen. Ik dacht niet dat ik zou winnen, omdat ik al eerder had gewonnen en knikkeren best moeilijk is. De beker die ik kreeg staat op mijn kast, naast die van vorig jaar. Het winnen was deze keer iets minder leuk dan vorig jaar. Toen ik vorig jaar voor het eerst zo’n grote beker mee naar huis mocht nemen vond ik dat helemaal geweldig. Ik knikker vooral op school. Het komt op in vlagen, dan slaat iedereen plots aan het knikkeren en doe ik mee. Of ik in de toekomst nog veel zal knikkeren weet ik niet. Je mag aan de knikkerkampioenschappen deelnemen tot je twaalfde, ik wil dus nog wel eens een poging wagen. Maar ik betwijfel of ik het na groep 8 nog zal doen.”

Interview Sabeth Snijders

    • Sabeth Snijders