Robot is gezelliger dan echtgenoot

Real HumansSeizoen 1, 10 afleveringen van 60 min. € 27,95 ****

‘Een nieuwe verrassing uit Scandinavië’, meldt de dvd-box van Real Humans (Äkta Människor). Onnodig, want de Zweedse serie heeft niets gemeen met het Deense Borgen of de Zweeds-Deense misdaadthriller The Bridge. Daarbij kan Real Humans het prima alleen af. De plot is er ingenieus genoeg voor.

Real Humans is een sci-fi-serie, maar zonder de toeters en bellen en special effects die dat genre vaak domineren. Het verhaal speelt zich af in een samenleving waarin mensen worden bijgestaan door robots met een menselijk uiterlijk; hubots genaamd.

Ook in Real Humans is sprake van een thrillerelement: er worden moorden gepleegd, er wordt geïnfiltreerd in de partij voor Echte Mensen die de hubots de wereld uit wil hebben, en er wordt gerommeld met de hardware van de robots, waardoor ze steeds menselijker eigenschappen gaan vertonen. Aardig is de aandacht voor banale details. Een stel hubots dat aan hun eigenaar ontsnapt is, blijkt toch van mensen afhankelijk, omdat ze regelmatig moeten opladen en dus een rustige plek met stopcontact nodig hebben.

Maar hoe spannend de verwikkelingen ook zijn, de serie intrigeert het meest in haar schets van het bestaan van alledag; waarin hubots het leven vergemakkelijken, en tegelijkertijd vreselijk compliceren.

Het verdriet van de eenzame oude Lennart, wanneer zijn hubot Odi kapot gaat, is schrijnend. Odi, met wie hij boodschappen deed en modelscheepjes bouwde, wordt door zijn schoonzoon vervangen door een ferm, vrouwelijk hubotmodel met een fifties-schort en een kille taakopvatting. Lennarts dochter Inger is advocate en neemt een zaak aan van haar buurvrouw Therese, die haar somberende man heeft verlaten voor een immer lachende hubot. Therese is bij het bezoeken van een discotheek met haar nieuwe liefde geweigerd: zij is welkom, de hubot niet.

Dat levert een interessante these op: kan een machine gekrenkt worden? Nee, maar een verliefde vrouw wel. Therese stapt met Inger naar de rechter. De vraag is of het wel zo’n goed idee is om van een robot niet alleen een hulpje, maar ook gezelschap en zelfs een geliefde te maken. Real Humans stelt de juiste ethische vragen. Wat betekent het om mens te zijn? Wat is een ziel? Die vragen beklijven meer dan de ook aanwezige – maar overbodige – bloedspetters en explosies.