Combinatie van regen en dooi en daarom waarschuwing voor ijzel

Er is vanavond grote kans op ijzel omdat het vanavond tegelijkertijd gaat regenen en dooien. Dat meldt Weeronline.nl. Het kan daarom “spiegelglad” worden op de wegen.

De eerste schaatsers op natuurijs vanochtend in de Ryptsjerksterpolder in Friesland. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Er is vanavond grote kans op ijzel omdat het vanavond, na de vrieskou van vannacht, gaat regenen. Dat meldt Weeronline.nl. Het kan daarom “spiegelglad” worden op de wegen.

Weeronline spreekt van “een tijdelijke dooi-aanval” die vanaf zes uur vanavond vanuit het noordwesten voor regen en op sommige plaatsen natte sneeuw zal zorgen. Omdat de regen gaat vallen op een wegdek dat nog onder nul is, kan het erg glad worden in vrijwel het hele land. De verwachting is dat het pas morgenochtend vroeg ophoudt met regenen.

Twitter avatar weeronline weeronline Pas op #ijzel vanavond! Vanuit het NW dooi en valt er regen op bevroren wegen. Hierdoor kan het spekglad worden! http://t.co/UmheMSej

Weerman Marco Verhoef zegt op de site van de NOS niet te verwachten dat veel mensen last zullen hebben van gladheid:

“Het zal het meeste ijzelen als de mensen liggen te slapen. Tegen de tijd dat ze weer wakker worden, is de ijzel al overgegaan in regen.”

Morgen veel wind en buien

Het wordt begin van de avond ook erg koud. Het KNMI meldt dat het in het oosten van het land aan het begin van de avond al -5 kan zijn. Morgen verloopt de ochtend bewolkt en regenachtig. Er staat een stevige wind en ‘s middags kunnen er geregeld buien vallen. Af en toe schijnt de zon. De temperatuur ligt tussen de vier en acht graden.

Vanochtend vroeg zakte de temperatuur op enkele plaatsen in Nederland voor eerst deze winter tot onder de -10 graden. Het was de eerste nacht met strenge vorst sinds 12 februari. De koudste nacht van 2012 staat nog altijd op 4 februari. Toen werd het in Lelystad -23 graden.

    • Pim van den Dool