Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Rechter bepaalt of AIVD bronnen journalisten mag achterhalen

De voorpagina van De Telegraaf van 22 november van dit jaar, de dag nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had geoordeeld dat journalisten van de krant ten onrechte waren gevolgd en gegijzeld door de AIVD.

De rechter beslist voortaan of de AIVD bijzondere bevoegdheden mag inzetten om bronnen te achterhalen van journalisten die een beroep doen op bronbescherming. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister reageert daarmee op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over heft afluisteren en gijzelen van twee journalisten van De Telegraaf in 2006. Het hof oordeelde eind vorige maand dat dat onterecht was gebeurd.

De Telegraaf publiceerde in 2006 artikelen waaruit zou blijken dat informatie over de voormalige AIVD, de BVD, in de Amsterdamse onderwereld zou circuleren. De dossiers bevatte informatie over topcrimineel Mink K., en zouden door een oud AIVD’er zijn verkocht.

Plasterk zegt vanochtend in De Telegraaf dat het “achteraf gezien anders had gemoeten”. “En in de toekomst zullen we het anders gaan doen”, belooft hij. De minister zegt de uitspraak als onherroepelijk te beschouwen en de conclusies over te nemen.