Raadsleden maken zich zorgen over de integriteit van bestuurders

Burgemeester Henk van Beers (links) geeft de afgetreden wethouder Jos van Rey nadat deze een verklaring heeft afgelegd in de gemeenteraad van Roermond over de verdenkingen corruptie tegen hem en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Foto ANP / Marcel van Hoorn Burgemeester Henk van Beers (links) geeft de afgetreden wethouder Jos van Rey een hand nadat deze een verklaring heeft afgelegd in de gemeenteraad van Roermond over de verdenkingen van corruptie tegen hem en lekken uit een vertrouwenscommissie voor de voordracht van een nieuwe burgemeester. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder lokale politici en de belangenvereniging voor raadsleden, Raadslid.nu. Tientallen raadsleden noemen de situatie in hun gemeente matig tot slecht.

De NOS hield de enquête naar aanleiding van integriteitskwesties in de gemeenten Roermond, Lansingerland en Lingewaard in het afgelopen jaar. Bestuurders van die gemeenten worden verdacht van belangenverstrengeling, verkeerd declaratiegedrag of corruptie. Zesduizend raadsleden werd gevraagd hoe het is gesteld met de bestuurlijke integriteit in hun gemeente, van wie 437 reageerden.

De meeste raadsleden geven aan dat de integriteitsvoorschriften in hun gemeente goed worden nageleefd, maar tien tot vijftien procent van de respondenten geeft aan dat dit niet het geval is. Een raadslid zegt in de enquête:

“Het besef van het belang van integriteit ontbreekt ten enenmale.”

56 raadsleden vinden dat in hun gemeente een onderzoek moet komen naar integriteitsvraagstukken. Deze politici hebben hun twijfels over declaratiegedrag van ambtenaren of vermoeden belangenverstrengeling. Het gaat daarbij vaak om het goedkeuren van bestemmingsplannen. Raadsleden vinden integriteit ook een lastig onderwerp blijkt, het is lastig te bepalen waar de grens ligt.

Beroepsvereniging Raadslid.nu vindt het schokkend dat tientallen raadsleden twijfels hebben over de ethiek en het moreel van het bestuur. Volgende week publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken een eigen onderzoek naar integriteit onder ambtenaren, raadsleden en bestuurders van gemeenten.

    • Anouk Eigenraam