Premier Rutte op cruciale momenten onbereikbaar

Premier Mark Rutte was het afgelopen jaar tijdens onderhandelingen op cruciale momenten onbereikbaar voor politieke leiders met wie de VVD tot een akkoord moest komen.

Ook heeft hij al in de zomer van 2011 binnenskamers laten weten dat hij, mocht zijn kabinet vallen, „nooit meer” in zee zou gaan met de PVV.

Dit blijkt uit gesprekken die deze krant heeft gevoerd met vijf politieke leiders die het afgelopen jaar met Rutte en de VVD onderhandelden: Geert Wilders (PVV), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP).

Uit een reconstructie van het optreden van Rutte blijkt dat de VVD-leider tijdens politieke onderhandelingen nauwelijks met eigen oplossingen komt voor politieke problemen.

Rutte en de VVD lieten het CDA binnenskamers al twee dagen na de val van zijn eerste kabinet, in april, vallen als politieke partner. Slob en Pechtold bevestigen deze lezing van Buma. Pechtold zegt dat toen al duidelijk werd dat Rutte aanstuurde op „een nieuwe coalitie”.

Rutte was volgens Buma, Pechtold en Slob tijdens de onderhandelingen over het Lenteakkoord drie dagen vrijwel onbereikbaar. Buma zegt dat hij hem voor het eerst zag op een donderdag, toen de onderhandelingen over het Lenteakkoord na een halve week vrijwel rond waren. Volgens Buma kwam Rutte pas toen „even luisteren” naar de afgesproken maatregelen. Ook Pechtold en Slob zeggen dat zij die dagen vergeefs contact met hem zochten.

Rutte liet tijdens de drie onderhandelingsrondes waarbij hij dit jaar betrokken was – het Catshuisberaad, het Lenteakkoord, de formatie met de PvdA – steeds met groot gemak voor de VVD uiterst gevoelige punten vallen. Zo was hij in het Catshuis bereid veel verder te gaan met bezuinigen op het woon-werkverkeer dan het CDA voor mogelijk hield.

Volgens Buma heeft Rutte al in de zomer van 2011, bij de opstelling van de begroting voor 2012, aan coalitiepartner CDA laten weten dat hij na zijn eerste kabinet „nooit meer” zou samenwerken met de PVV. Rutte vond de houding van Wilders tijdens de besprekingen niet constructief.

Alles voor het Torentje: Z&Z, pagina 10-13

    • Tom-Jan Meeus
    • Derk Stokmans