Peiling Eenvandaag: respect voor grensrechters ver te zoeken

Een man tekent vanmorgen het condoleanceboek voor de vorige week overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen van voetbalclub Buitenboys. Foto ANP / Ilvy Njiokiktrjien Een man tekent vanmorgen het condoleanceboek voor de vorige week overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen van voetbalclub Buitenboys. Foto ANP / Ilvy Njiokiktrjien

Bijna de helft van de voetballende jeugd zegt dat respect voor scheids- en grensrechters vaak ver te zoeken is. Twee derde (65 procent) heeft zelf wel eens agressie tegen de arbitrage meegemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Eenvandaag onder vierhonderd jongeren die bij een amateurclub spelen.

Net iets meer dan de helft (52 procent) zegt dat er bij hen juist wel veel respect is voor de scheids- en grensrechters. Volgens de voetballers die wel eens agressie hebben meegemaakt, gaat het meestal om verbale agressie. Ook komen regelmatig bedreigingen voor en soms geweld. Bijna zestig procent van de ondervraagden vindt dat er bij de eigen vereniging te weinig aandacht wordt besteed aan het tegengaan van agressie op het veld. Vier op de tien ondervraagden (37 procent) geeft juist aan dat er bij hen op de vereniging wel veel aandacht voor is.

Vanwege de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen vorig weekeinde in Almere riep de KNVB verenigingen op dit weekend met leden stil te staan bij wat er is gebeurd en te praten over hoe geweld in de toekomst voorkomen kan worden. Door het hele land zijn er bijeenkomsten bij de clubs en worden er uit piëteit met het slachtoffer geen wedstrijden gespeeld.

    • Anouk Eigenraam