President Pakistan bezoekt activiste Malala - “bijzonder meisje”

De jonge Malala is in Pakistan uitgegroeid tot een symbool van verzet tegen de Talibaan. Foto AP / Nathalie Bardou

De Pakistaanse president Asif Zardari heeft een bezoek gebracht aan het ziekenhuis in het Britse Birmingham, waar de 15-jarige kinderactiviste Malala Yousoufzai word verzorgd. Het meisje werd in oktober door een Talibaanstrijder in het hoofd geschoten.

De Talibaan stelde Malala, een voorvechtster van onderwijs voor meisjes, te hebben aangevallen omdat ze “westers gedachtegoed” uitdraagt en omdat ze kritiek had geuit op de Taliban.

Sindsdien hebben leiders van over de hele wereld hun steun uitgesproken voor het meisje en haar campagne. Al ruim 250.000 mensen hebben ondertussen een petitie ondertekent die oproept haar te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Na de aanslag werd Malala zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis in Birmingham, dat is gespecialiseerd in het behandelen van militairen die gewond uit Afghanistan terugkomen.

President Zardari noemde Malala in een korte verklaring na zijn privébezoek een “bijzonder meisje”. Verder sprak hij na afloop van het bezoek niet met de pers. Zardari bezocht Malala in gezelschap van zijn eigen dochter Asifa Bhutto en de vader en twee broers van Malala.

Malala moet nog een aantal operaties ondergaan, maar ze maakt het naar omstandigheden goed, aldus het ziekenhuis.

    • Niels Posthumus